Fekete légihíd Hollandiába

Délután négy óra előtt nem sokkal megszólaltak a harangok Hollandiában. Ekkor ért földet az első két repülőgép, amely a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lelőtt MH17-es repülőgépen utazók földi maradványait hozta haza.

A repülőtéren Mark Rutte holland miniszterelnök, a királyi család tagjai, illetve az áldozatok hozzátartozói fogadták a komor menetet. Ezután negyven fekete halottszállító vitte az eindhoveni repülőtérről Hilversum város kaszárnyájába a koporsókat, ahol megkezdődik az azonosítás nehéz és fájdalmas munkája.

Az út mentén hollandok százai rótták le a kegyeletüket. A következő napokban valóságos légihíd működik majd az ukrajnai Harkov és Eindhoven között, hogy az összes áldozatot haza tudják szállítani.

De továbbra sem egyértelmű, hogy végül hány halottat találtak a kutatóegységek a környéken, ahol földbe csapódott az MH17 járatszámú Boeing-777-es. Hétfőn még arról szóltak a hírek, hogy 282 holttestet és 87 emberi maradványt raktak hűtővagonokba. Mark Rutte holland miniszterelnök azonban a szakértőkre hivatkozva azt mondta, hogy Harkovban csak kétszáz áldozat volt a vonaton, és a kutatások felújítására szólított fel Tony Abbott ausztrál kormányfő is.

Szerdán a szakadárok közölték, hogy újabb 16 holttestet találtak a maláj utasszállító roncsai között, ám a helyzetet bonyolítja, hogy a katasztrófa helyszínén olyan halottak is lehetnek, akik a korábban ott vívott harcokban estek el.

A szerencsétlenül járt repülőgép fekete dobozai tegnap eljutottak a brit szakértőkhöz, akiknek legalább 24 órára van szükségük ahhoz, hogy letöltsék róluk az adatokat, azok elemzése pedig valószínűleg még tovább tart majd. Így a katasztrófa körülményeiről egyelőre nem lehet pontos részletekre számítani.

A Reuters által idézett, név nélkül nyilatkozó amerikai hírszerzési tisztviselők közölték: azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a felkelők tévedésből lőtték le az utasszállítót. Tegnap a Reutersnek először ismerte el a szakadárok egyik vezetője, hogy valóban volt BUK-rakétájuk. Alekszander Hodakovszkij, az úgynevezett vosztoki dandár vezetője szerint a rakéta Oroszországból származott, és valószínűleg a tragédia után gyorsan vissza is vitték, hogy eltusolják a felelősségüket. Ám Hodakovszkij szerint az ukránok is tudták, hogy a szakadároknak van ilyen fegyvere, és azzal, hogy folyamatosan lőtték ezt a területet, kiprovokálták, hogy a szeparatisták használják a BUK-ot.

Közben újabb repülőgépeket lőttek le Kelet-Ukrajnában a régió függetlenségéért küzdő oroszbarát lázadók. Ezúttal az ukrán légierő két Szu-25-ös vadászgépét semmisítették meg, a hírek szerint Sznizsne város közelében, vagyis mintegy húsz kilométerre attól a településtől, ahol csütörtökön lezuhant a malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépe.

A katonai gépek elvesztését az ukrán kormányerők képviselői is megerősítették, és közölték: a pilóták katapultáltak. Az orosz hírportálok ugyanakkor megjegyzik, hogy a Szu-25-ösök harci feladatot hajtottak végre, noha Petro Porosenko államfő a hadműveletek leállítását rendelte el a csütörtöki szerencsétlenség helyszínének negyven kilométeres sugarú körzetében.

Összecsapások voltak Donyecknél is, ahol a felkelők visszavonulásra kényszerültek, feloldották a repülőtér blokádját, és a helyszíni jelenések szerint a milliós ipari központ belvárosában ásták be magukat. A harcokban nyoma veszett több újságírónak, köztük a Russia Today angol nyelvű orosz állami tévécsatorna brit külső munkatársának és a CNN amerikai hírtelevízió egyik helyi alkalmazottjának.

Nincs béke az ukrán parlamentben sem: két napon belül másodszor dulakodtak egymással a képviselők. Ezúttal a kommunisták frakcióvezetőjét, Petro Szimonyenkót lökdösték ki az ülésteremből a Szvoboda nacionalista párt honatyái. A kommunista képviselőcsoportot egyébként várhatóan hamarosan feloszlatják, miután Porosenko elnök aláírta azt a kedden elfogadott törvényt, amely lehetővé teszi ezt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.