Fekete csuklyában adták át az ujgur menekülteket Kínának

A kínai állami CCTV televízió videofelvételt közölt a Thaiföldről kiadott 109 ujgur menekült elszállításáról. Mint a kommentár közölte, valamennyiüket a terrorizmus szándékával gyanúsítják, ezért bilincsben és fekete csuklyában ültették fel őket a repülőre, illetve rendőrségi kísérettel vitték el különrepülőgépen, egyelőre ismeretlen kínai úti céllal.

A thai hatóságnak éles nemzetközi bírálatban volt része a múlt héten a 85 ujgur férfi és 24 asszony kiadásáért. Bangkok és Peking között titkos tárgyalások zajlottak a kiadásról – írja a Bangkok Post. A pekingi gyanúsítás szerint az ujgurok terve az volt, hogy Törökországba utaznak, s onnan Irakba és Szíriába mentek volna harcolni, csatlakozva az iszlám állam fegyvereseihez. Közülük állítólag 13-an gyanúsíthatók Hszincsiangban, Kína északnyugati, az ujgur kisebbség által lakott autonóm területen elkövetett terrorista cselekedetekért.

Weracson Sukhondhapatipak tábornok, a thai katonai kormány szóvivője a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a kínai hatóságnak nyilvánvalóan oka volt a szigorú biztonsági intézkedésekre, megakadályozandó a repülőgépen az esetleges ellenállást, így a gépeltérítési kísérletet. Hozzátette, hogy Peking megígérte, igazságos bírósági eljárás keretében ítélkeznek a törvény megsértésével gyanúsított ujgurok felett.

Thaiföldöt az ENSZ menekültügyi főhatósága, az Európai Unió és emberjogi szervezetek is bírálták a 109 ujgur menekült kiadásáért. Törökország ugyanis előzetesen közölte, hogy kész befogadni a Thaiföldre érkezett ujgurokat. A múlt héten több száz fős menet tiltakozott Isztambulban a thaiföldi tiszteletbeli konzulátus előtt a kiadatás ellen.

A Thaiföldön az év eleje óta több mint 350 ujgur menekültet tartottak táborban, közülük 180-an utazhattak Törökországba, most azonban egy 109 fős csoportot Peking kérésére a kínai hatóságnak adtak át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.