Kirúgás Castro szidalmazásáért

Feltehetően a Castro-fivérek zárt körben elhangzott szidalmazása miatt váltottak le több vezető kubai politikust a márciusi kormányátalakítás során. Erre következtetnek hírügynökségek azoknak a fotóknak az alapján, amelyet a minap mutatott be egy Miamiban működő tv-csatorna.

A MegaTV által María Elvira Salazar, egy kubai emigráns újságírónő műsorában (Elvira Live) sugárzott felvételek abból a videóból valók, amely Conrado Hernández üzletember kubai nyaralójában készült egy parti alkalmából. A fotókon sörözés és dominózás közben látható Carlos Lage kubai ügyvezető miniszterelnök, Felipe Pérez Roque külügyminiszter és Fernando Remírez de Estenoz, a kommunista párt KB külügyi osztályának vezetője. Mindhárom politikus a márciusi átfogó kormányátalakítás során veszítette el pozícióját.

Fidel Castro és öccse, Raúl 2002-ben Havannában
Havanna, 2008. február 19. 2002. június 26-i kép, amelyen Fidel CASTRO kubai elnök megszavazza az alkotmány módosítását, mellette öccse, Raul CASTRO védelmi miniszter ül. Fidel Castro 2008. február 19-én bejelentette, hogy lemond az államtanács elnöki (államfő) és a hadsereg főparancsnoki tisztségéről. A Comandante közel 50 éven át vezette Kubát. (MTI/AP/Cristobal Herrera)

Annak idején Havanna az illetők "méltatlan magatartásával" indokolta leváltásukat, amely után nem sokkal a kommunista pártból is távozniuk kellett. Egyes kubai források azonban már akkor azt állították, hogy láttak egy videofelvételt, amelyen a három politikus becsmérlő hangon beszél Fidel és Raúl Castróról, a szigetország két meghatározó politikusáról. Szerintük ez volt az illetők eltávolításának valódi oka.

A szóban forgó videofelvételt az AP hírügynökség tudomása szerint a kubai vezetés levetíti a kommunista párt tagjai és az ifjúsági szervezet vezetői előtt. Csak találgatni lehet, hogyan került ki a felvétel kópiája Kubából Miamiba, a Castro-ellenes kubai emigráció fészkébe. A vetítésekre meghívott kubai párttagok ugyanis még papírt, ceruzát vagy tollat sem vihettek magukkal, nehogy jegyzetelni tudják a látott és hallott dolgokat.

Spanyolországi hírek szerint az összejövetel vendéglátóját, Hernándezt őrizetbe vették, és a politikai rendőrség Villa Marista nevű börtönében tartják fogva. Ezt azonban kubai forrás egyelőre nem erősítette meg. Hernández volt a főnöke a kubai-baszk gazdasági kapcsolatok előmozdításán fáradozó társaságnak (SPRI).

Salazar szerint a műsorában bemutatott fotókat egy ismeretlen személy adta le borítékba zárva a MegaTV székházában. Az újságírónő, akinek műsora naponta a legjobb adásidőben látható a floridai csatornán, nem volt hajlandó elárulni, hogy a fotókon kívül a videofelvétel is a birtokában van-e.

A fényképek külföldre csempészését azért tartja jelentősnek, mert ezzel első ízben látható képi bizonyítéka az eddig csak szóbeszédből ismert pártvezetői dáridónak, amelyen  "a (kubai) polgári elit összeesküvést sző, illetve negatív megjegyzésekkel illeti a Castro-fivéreket".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.