Kína: Fejszékkel és késekkel támadtak az emberekre

Fegyveres ámokfutók támadtak civilekre a kínai Xinjiang tartományban. A történtek során több ember megsérült, tizenöten életüket vesztették. A hatóságok hatástalanították az elkövetőket, akik bombákkal, késekkel és fejszékkel támadtak a lakosságra.
Legalább tizenöt ember vesztette életét, tizennégyen pedig megsérültek abban a támadásban, amely Kína észak-nyugati részén, Xinjiang tartományban történt. Az állami média beszámolója szerint az erőszak akkor kezdődött, mikor egy csoport "terrorista" a civilekre támadt 200 km-re az régió fővárosától, Kashgartól. Xinjiang tartomány ad otthont a muszlim ujgur kisebbségnek.

Az állami tulajdonban lévő Xinhua hírügynökség jelentése szerint a támadók pénteken bombákat dobáltak ki járművükből, majd több embert leszúrtak az árusokkal teli utcán. A hatóságok 11 támadót megöltek.

A pénteki incidens ugyanabban a régióban történt, ahol júliusban közel 100 ember meghalt, köztük 59 merénylő.

BBC szerint nehéz bármilyen Xinjiangi hírt megerősíteni, mivel az információáramlás ellenőrzött és a kínai állam által korlátozott. Az ujgur aktivisták azt mondják, a kormány elnyomja a kultúrájukat és vallási szokásaikat.

Az idei erőszakhullámban közel 150 ember vesztette életét Xinjiang tartományban. Kína a zavargásokért az ujgurokat hibáztatja, akik arra törekszenek, hogy függetlenné váljanak.

Az ujgurok a török nyelvcsaládhoz tartozó muzulmán nép, és a tartomány lakosságának közel 45%-át teszik ki. Xinjiang negyven százaléka han kínai. Az ujguroknak 1949-ig, egy rövid életű államuk is volt. Kelet-Turkesztán egy szabályozás után Kína részévé vált. Azóta nagy arányú kínai bevándorlás történt a régióban. Az ujgurok attól félnek, hogy a hagyományos kultúrájuk kipusztul és eltűnik.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.