Fejen lőtték a tálibok, felépül a 14 éves lány

A tálibok kedden támadtak az iskolából hazafelé tartó 14 éves lányra. Malala Yousafzai bűne az volt, hogy a lányok jogai mellett kampányolt. Fejen lőtték, a műtét állítólag sikeres volt.

A lányt másik két társával együtt, iskolából hazafelé menet támadták meg a fegyveresek. A tálibok bevallották, ők lőtték le a lányt, mert „a szekularizmust támogatta.” A fegyveres csoport szóvivője elmondta, Malala Yousafzait akkor sem fogják megkímélni, ha túléli a támadást.

A lány az első hírek szerint nem szenvedett életveszélyes sérülést. Malalát egy pesavári kórházba szállították, itt szerda reggel kioperálták fejéből a golyót, állapota stabil.

Az eset politikusok, jogi aktivisták és a közvélemény felháborodását is kiváltotta. Az amerikai külügyminisztérium „barbárnak és gyávának” nevezte a lövöldözést, amelyet a pakisztáni politikusok az elnökkel és a miniszterelnökkel az élen elítéltek. Asif Ali Zardari elnök szerint a támadás nem hátráltathatja az iszlám fegyveresek elleni harcot, és nem félemlíti meg a kormányt sem, amely támogatja a nők oktatását.

A lány akkor vált ismertté, amikor az urdu nyelvű BBC-nek Gul Makai néven naplót írt a tálib uralom alatti életéről. A csoport 2007-ben foglalta el a Swat-völgyet, a pakisztáni hadsereg 2009-ben űzte ki őket. Uralmuk alatt megtiltották, hogy a lányok iskolába járjanak, és bevezették az iszlám törvénykezést.

Malala Yousafzai nevét a tálibok kiűzése után hozták nyilvánosságra. Bátorságáért díjat kapott, és egy gyerekeknek adható nemzetközi békedíjra is felterjesztették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.