Fejek hullottak az orosz titkosszolgálatnál

Dmitrij Medvegyev orosz államfő leváltotta a titkosszolgálatok több munkatársát a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett terrorcselekménnyel összefüggésben - közölte kedden az elnök szóvivője. Doku Umarov csecsen vezér jelentkezett a merénylet megbízójaként.

Natalja Timakova elmondta, hogy az államfő megbízása alapján a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője átadta azoknak a munkatársaknak a névsorát, akik felelősek a merényletet lehetővé tévő mulasztásokért, illetve akiket kötelességszegés miatt már elbocsátottak. Hozzátette, a vizsgálat még zajlik, s ha ennek során kimutatják a titkosszolgálatok más tagjainak hibáját a történtekben, akkor őket is megbüntetik.

Dmitrij Medvegyev január 26-án a közlekedési eszközök biztonságáról szóló tanácskozáson közölte, hogy nyugállományba helyezte Andrej Alekszejevet, a Központi Szövetségi Körzet közlekedésbiztonsági rendőrségének parancsnokát. Az államfő egyben követelte Rasid Nurgalijev belügyminisztertől, hogy rázza fel az egész közlekedési rendőrséget.

Kedden egy internetre is felkerült videóban Oroszország legkeresettebb terroristája, Doku Umarov jelentkezett a január 24-én végrehajtott merénylet megbízójaként. A Kaukázus önjelölt „emírje” az orosz nyelvű üzenetében még több öngyilkos merényletet ígért. Bár Umarov egy pénteki videóban meghirdette „a vér és a könnyek” évét, abban ejtett szót a domogyedovói merényletről. A Kavkaz Centernek elküldött felvétel a merénylet napján, január 24-én készült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.