Fejek hullottak az érettségi botrány miatt

Persze nem nálunk, hanem Ausztriában. Az ottani oktatáskutató intézet (nagyjából a helyi Klik) két igazgatóját menesztették. A szervezet működését már indulásától botrányok kísérik, de úgy tűnik, a mostani, csúfos kudarcba fulladt érettségi kísérletek miatt tényleg betelt a pohár, és egész működését átgondolják.

Kirúgta az osztrák oktatáskutató intézet (Bifie) két igazgatóját a szociáldemokrata oktatási miniszter. Gabriele Heinisch-Hosek őket tette felelőssé az utóbbi hetek kínos érettségi botrányaiért. A gimnáziumok, technikumok központi matúrájáról van szó, amely a tervek szerint jövőre indul országosan, de idén már 50-100 iskolában „kísérleteztek" vele.

Május 13-án a német írásbelit kapták meg a diákok a feladatot kidolgozó Bifietől. Alig ért véget a vizsga, máris tiltakozott a független írókat tömörítő IG Autoren nevű szervezet. A feladat ugyanis az volt, hogy elemezzék Manfred Haussmann 1947-ben megjelent novelláját, az írók szerint igen bonyolult nyelvezetű „ A csiga" című művet. Nem ez volt az egyetlen probléma: a Bifie nem tájékoztatta a diákokat sem arról, hogy Hausmann a náci Reich nevű folyóirat, s Hitler propagandaminisztere, Joseph Goebbels munkatársa volt. Pedig ez az információ nélkülözhetetlen lett volna a novella megértéséhez. Arról nem is beszélve, hogy sok olvasó szerint a novellában Haussmann kísérletet tett a náci terror és a holokauszt indoklására.

A német vizsga előtt négy nappal került sor a matematikai írásbelire, ebbe a kísérletbe 50 iskolát vontak be országosan. Öt bécsi gimnáziumba a Bifie által kidolgozott, s nagy elővigyázatossággal, lezárt borítékban elküldött 24 feladatból csak 8 érkezett meg. Amíg a diákok ezek megoldásába merültek el, az iskolavezetők lázas telefonálásba kezdtek. Az a döntés született az oktatáskutatóban, hogy a gyerekek tartsanak pár perc szünetet, ez alatt a hiányzó példákat átküldik interneten, s a helyi erők kinyomtatják a tanulóifjúság számára. Ekkor jegyezte meg dühösen az oktatási miniszter, hogy „tele van a hócipője". Heinisch-Hoseket akkor már a kísérleti angolvizsga körüli zűrzavar is bosszantotta, ott ugyanis a Bifie rendelkezésére az utolsó pillanatban megváltoztatták az értékelési szabályokat, 63 százalékra emelve az átcsúszáshoz korábban megszabott 60 százalékot.

A 2008-ban az ausztriai oktatás tudományos elemzésére létesített Bifiet kezdettől fogva botrányok kísérték, diákok, szülői és tanári szervezetek tiltakoztak ellene. Az alapító igazgató Günter Haider megbízatását tavaly nem hosszabbították meg, miután égig növesztette a háttérintézmény költségvetését, s 200 körülire duzzasztotta fel a munkatársak létszámát. Ráadásul éles nyelvű megjegyzésekkel bírálta a kormány oktatáspolitikáját. Haider most sem tett lakatot a szájára, a minisztert vádolta az alkalmatlan emberek kinevezéséért. „Koalíciós kormány, ennek megfelelően két igazgató, mindkét párt delegáltjai, ráadásul volt miniszterek titkárságáról." A tavaly távozott igazgató szerint a miniszter is felelős a melléfogásokért, nem tehet úgy, mint független szemlélődő. Haider a Bifienél csak az oktatáskutatás feladatait hagyná, az operatív ügyek szerinte az oktatási minisztériumhoz tartoznának.

Az igazgató duó, Martin Netzer és Christian Wiesner nem csak a kudarcos érettségi kísérlettel húzta ki a gyufát. Még februárban 400 ezer ausztriai diák tesztjének értékelése, továbbá 37 ezer tanár e-mail címe bukkant fel egy romániai szerveren. Csupa bizalmas adat. Pedig a miniszter éppen arra adott utasítást, hogy az intézetnél tárolt adatok a korábbinál nagyobb védelmet élvezzenek. A szakma bírálata ellenére Heinisch-Hosek annyira zavarosnak ítélte a helyzetet, hogy lemondta Ausztria részvételét a 2015-ös PISA teszten. Tegyük hozzá, Ausztria rendszeresen rosszul szerepel a nemzetközi megméretésen, az egyéves kihagyás nem is jön rosszul.

A Bifie marad, döntött a miniszter, de hogy pontosan mi lesz a feladata, azt a nyár folyamán dolgozzák ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.