Egymást ölték a rabok egy brazil börtönlázadás során

Lefejezték két társukat a brazíliai Cascavel börtönének lakói, akik napokkal ezelőtt vették át a hatalmat a déli város büntetés-végrehajtási intézetében. 

A megvadult rabok ezen kívül számos foglyot lelöktek az épület tetejéről – ketten nem élték túl a zuhanást –, másokat pedig a brazil médiát bejárt képek tanúsága szerint kötélen tartanak, és úgy kínoznak.

Mintegy hétszáz rab vesz részt a lázadásban, amely többek közt a börtönkoszt és a rossz higiéniai állapotok miatt tört ki, de a rabok ezen kívül szeretnék, ha enyhülnének a látogatás szabályai, és a vezetőség meghallgatná a kéréseiket, írja a BBC.

A foglyok állítólag akkor vették át az irányítást, amikor néhány napja ételt osztottak. Ezt követően kifosztották a cellákat, néhányat pedig fel is gyújtottak. A felkelés vezetői állítólag két őrt túszul ejtettek – az ő állapotukról egyelőre semmit sem tudni –, egyik lefejezett társuk fejét pedig megfélemlítésre használják – nyilatkozta a Gazeta do Povo helyi lapnak Jairo Ferreira, a fegyházi dolgozók ügyvédje.

Prana állam vezetése már tárgyalásokat kezdett arról, hogy miként lehetne mihamarabb véget vetni a lázadásnak. A BBC szakértője szerint Brazíliában nem megy ritkaság számba, hogy nagyhatalmú bandák diktáljanak a börtönökben.

A dél-amerikai ország a rabok számát illetően egyébként az előkelő negyedik helyet foglalja el a világranglistán: a 300 ezer rab befogadására képes brazil börtönökben összesen félmillió fogoly tölti büntetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.