Fejbelőtték a kórházban, mert ikreket szült

Jordániában a hatósági erőfeszítések ellenére évente még mindig 15-20 becsületgyilkosságot követnek el. A legutóbbi áldozat bűne az volt, hogy özvegy létére ikerpárnak adott életet.

Látogatási engedélyt kért, majd fejbelőtte saját lányát egy férfi Jordániában. A 24 éves nő minden bűne az volt, hogy négy évnyi özvegyi lét után állapotos lett – apja legalábbis meglepődött és mint később kiderült, felbőszült azon, hogy lánya váratlanul ikerpárral ajándékozza meg a családot. Ez meg is történt, csakhogy az apa a szülésig eltelő hónapok alatt sem felejtette el azt az állítólagos szégyent, amelyet lánya hozott a család fejére; egy pszichopata türelmével várt két unokája világrajöttéig, ezután fogta magát, bement a kórházba, és egy hidegvérű fejlövéssel véget vetett a saját felnőtt gyermeke életének. A külvilág felé jelét sem adta annak, hogy haragszik.

„Megdöbbentett, hogy gyereket vár. Dühből lőttem le, mert valami mélyen szégyenletes cselekedett” – idézett az előre megfontolt gyilkosság vádjával törvény előtt álló családfő vallomásából egy ügyészségi tisztviselő.

Jordániában a gyilkosságot halállal büntetik, de a törvény hasonló esetekben általában kivételt teesz, főleg, ha a becsületgyilkosság elkövetőjének családja kegyelemért folyamodik a hatóságokhoz. Az arab királyság földjén évente 15-20 nő hal meg a kegyetlen hagyomány miatt.

Hogy évente hány becsületgyilkosságot követnek el a világon, arról hozzávetőleges statisztikai adatok sincsenek, jelentős részükre ugyanis sohasem derül fény. Az egyik 2008-as szaúdi esetről – amikor az apa azért végzett lányával, mert az süldő tinédzser létére egy fiúval mert csevegni a Facebookon – csak akkor szereztek tudomást a helyi hatóságok, amikor egy imám a lányok számára intő példaként beleszőtte vallási beszédébe a gyilkosságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.