Fej fej mellett Sarkozy és Hollande

A toulouse-i drámát a jelenlegi államfő kommunikálta le a legjobban, de ez is kevés lehet számára az elnökválasztás májusi, második fordulójában.

Az elnökjelöltek közül Nicolas Sarkozy magatartását értékelte a legmagasabbra a francia közvélemény a múlt heti toulouse-i merénylet idején. A szerdán közzétett felmérés szerint az államfő volt az a politikus, aki a franciák szerint a „leginkább adekvát” szavakat találta meg a négynapos tragikus eseménysor idején az államfői tisztségre pályázó jelöltek közül. A megkérdezettek 70 százalékának tetszett Sarkozy magatartása, míg a második helyen e tekintetben Francois Hollande szocialista elnökjelölt végzett.

Ugyanakkor a legfrissebb közvéleménykutatások tanúsága szerint a toulouse-i dráma kevéssé befolyásolta a választópolgárok szavazási szándékait – az április 22-én esedékes első fordulót illetően Sarkozy fél százalékkal javította pozícióit, míg Hollande megtartotta eddigi helyét.

A legújabb felmérések szerint – tetszési indexének lassú, de folyamatos javulása nyomán – a hivatalban levő elnök és Hollande fej fej mellett haladnak – Sarkozyre a választók 28, míg fő vetélytársára 27,5 százaléka készül voksolni. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje a toulouse-i merénylet óta egy százalékot javított pozícióján, és biztosan tartja harmadik helyét. A második fordulót illetően is szorosabbá vált a verseny, de Hollande így is 8 százalékot megőrzött korábbi 16-18 százalékos előnyéből Sarkozyvel szemben.

Francois Hollande a la Manche-ig elment kampányolni
Francois Hollande (L), Socialist Party candidate for the 2012 French presidential election, and Frederic Cuvillier, deputy-mayor of Boulogne-sur-Mer, stand above the Eurotunnel entrance decorated with the Olympic rings, as he campaigns in Calais March 27, 2012. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS TRANSPORT SPORT OLYMPICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.