Fej fej mellett végzett a két legnagyobb horvátországi párt

Újra smét fej fej mellett végzett a két legnagyobb horvát párt, az eddig kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) a vasárnapi horvátországi előre hozott parlamenti választásokon az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint.

Az exit poll-adatokat a Nova tévécsatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint az SDP vezette Népi Koalíció 58, a HDZ 57 mandátumot szerzett a 151 fős száborban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció másik tagja, a Híd Függetlenek Listája (Most) áll 11 mandátummal. Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet 7, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) 4, Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja 2, valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) 1 mandátummal.

Az SDP vezetése csalódott ugyan az eredmény miatt, mivel több mint 60 mandátumra számított, mindazonáltal úgy vélte, hogy ők a választások "relatív győztesei". Sinisa Hajdas Doncic, az SDP egyik alelnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: készen állnak az együttműködni a Híddal és az Élőlánccal. "Könnyebben fognak velünk kormányt alakítani, mint a HDZ-vel" - mondta.

A HDZ számít a diaszpóra három képviselőjére, akik természetes szövetségesei a pártnak. Gordan Jandrokovic, a HDZ tagja kijelentette: tárgyalni fognak minden olyan párttal, amely ideológiailag hasonló a HDZ-hez. A Hidat, a BM 365-öt, a HDSSB-t, valamint a kisebbségi képviselőket említette.

Ivan Kovacic, a Híd parlamenti képviselője jelezte: elégedettek és nem lesznek rugalmasak.

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn. Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este tíz óra körül hozzák nyilvánosságra.

A vasárnapi szavazáson mintegy 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 60 ezren külföldön. A kormány mandátuma négy évre szól.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.