Fej fej mellett a Konzervatív Párt és a Munkáspárt

Teljesen egyenlő támogatottságot jelez a csütörtöki brit parlamenti választások napján nyilvánosságra hozott utolsó közvélemény-kutatás a kormányalakításra esélyes két legnagyobb brit parlamenti erőnek, a 2010 óta kormányzó konzervatívoknak és az ellenzéki Munkáspártnak.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett, rendkívül széles, több mint tízezer fős mintára alapuló felmérés szerint a Konzervatív Párt és a Munkáspárt egyaránt a voksok 34 százalékára számíthat.

A konzervatívokkal az előző választások óta koalícióban kormányzó Liberális Demokratáknak a YouGov 10 százalékos támogatottságot mutatott ki.

A kint élő magyaroknak szinte mindegy, hogy ki nyer

A bevándorlók szempontjából csak rossz és rosszabb változások jöhetnek. A hét mérvadó párt közül egyedül a Zöldek nem tartják indokoltnak a korlátozásokat és a bevándorlók bűnbakként kezelését.

Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP), amelynek első számú politikai programja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, a felmérés 12 százalékos szavazatarányt valószínűsít.

Peter Kellner, a YouGov elnöke az adatok alapján összeállított előrejelzésében - figyelembe véve a nem proporcionális brit választási rendszert és a helyi választókerületi eltéréseket - a konzervatívoknak 284, a Munkáspártnak 263, a Liberális Demokratáknak 31, a UKIP-nak két képviselői mandátumot jósol a 650 tagú alsóházban.

Kellner szerint e megoszlás alapján David Cameron konzervatív párti miniszterelnök elvileg össze tudna hozni egy működőképes többségi koalíciót a Liberális Demokraták, a várhatóan 9 mandátumot gyűjtő észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a UKIP bevonásával, ám Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, a Liberális Demokraták vezetője már a kampány alatt világossá tette, hogy nem hajlandó olyan koalícióhoz csatlakozni, amelynek a UKIP is tagja.

A YouGov elnökének elemzése szerint Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor "szinte automatikusan" számíthat a Skócia függetlenségére törekvő - a londoni alsóházban várhatóan 48 képviselői helyet szerző - Skót Nemzeti Párt (SNP), valamint a Zöldek, a walesi nacionalista párt, a Plaid Cymru, az észak-írországi Szociáldemokrata és Munkáspárt (SDLP), valamint egy független képviselő támogatására.

Ha akár a DUP, akár a Liberális Demokraták úgy döntenek, hogy a konzervatívok helyett a Munkáspárt mögé sorakoznak fel az új alsóházban, akkor mindezt egybevetve Miliband kényelmes parlamenti többséggel alakíthatna kormányt. Egyelőre azonban nem egyértelmű, hogy a Liberális Demokraták hajlandók lennének-e egy olyan koalícióra, amely a skót nacionalisták külső támogatására szorul - hangsúlyozza elemzésében a YouGov vezetője.

Ed Miliband a választási kampányban maga is többször kategorikusan kizárta, hogy a kormányalakítás érdekében összeállna a Skót Nemzeti Párttal.

A csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választások végleges eredménye péntek délutánig várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.