Fehéroroszország és Kazahsztán nem támogatja az ukrán termékek importjának korlátozását

Fehéroroszország és Kazahsztán elutasította azt az orosz javaslatot, hogy korlátozzák az ukrán termékek importját a hármas vámunió országaiba, miután az ukrán elnök Brüsszelben aláírta az európai uniós társulási szerződés gazdasági részét - közölte értesüléseit a Vedomosztyi című orosz napilap hétfőn.

Az újság úgy tudja, hogy Oroszország a vámuniót irányító Eurázsiai Gazdasági Bizottság elé vitte a javaslatát, hogy "új rendszert" vezessenek be az ukrán áruk behozatalára vonatkozóan, de a testület ezt elutasította.

Szergej Rumasz fehérorosz miniszterelnök-helyettes megerősítette az elutasítást a Vedomosztyinak. Azt mondta, hogy erőteljesen ellenezték az importkorlátozást, mert még nem lehet felmérni, hogy az milyen veszélyt jelentene a vámuniós országok gazdaságának. Ezért Minszkben úgy tartják, hogy nincs szükség ilyen azonnali lépésekre. A befolyásos orosz üzleti-politikai napilapnak nem sikerült a kazah kormány véleményét megtudnia.

Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Moszkva egyedül is hozhat Ukrajnával szemben intézkedéseket Minszk és Asztana belegyezése nélkül, de nem pontosította, milyen jogalapra helyezi azokat - írta a Vedomosztyi.

Egy orosz kormányzati tisztviselő név nélkül azt mondta az orosz lapnak, hogy megértik kazah és fehérorosz partnereiket. Kazahsztán a Kereskedelmi Világszervezethez csatlakozás folyamatát éli, és nem szeretné, ha Ukrajna megvétózná a tagságát. Fehéroroszország pedig 600 kilométer hosszan határos Ukrajnával, műszakilag igen nehéz lezárni a határt, gazdaságilag pedig nem éri meg neki a korlátozás.
Az orosz vezetés már Viktor Janukovics korábbi ukrán államfő ideje alatt is (2010 ősze és 2014 februárja között) több alkalommal figyelmeztette Kijevet, hogy amennyiben Ukrajna csatlakozik az európai uniós szabadkereskedelmi övezethez, úgy válaszlépéseket foganatosít vele szemben. Kijev az orosz nyomásnak engedve tavaly novemberben leállította a csatlakozásra való felkészülést és Janukovics nem írta alá Vilniusban a társulási megállapodást.

Ukrajna tagja a Független Államok Közössége szabadkereskedelmi övezetének is. Moszkva arra hivatkozik, hogy tartani lehet attól, az olcsó európai termékek "ukránnak álcázva" elözönlik az orosz-fehérorosz-kazah vámuniót. Moszkvában ezért egyebek között azt tervezik, hogy eltörlik a vámmentességet az Oroszországba érkező ukrán termékekre, főként élelmiszerekre vonatkozóan. Ukrajna exportjának 24 százaléka tavaly Oroszországba irányult.

Alekszandr Knobel, az orosz Gajdar Intézet munkatársa nagyrészt kitalációnak nevezte a Vedomosztyinak nyilatkozva az olcsó európai termékek Ukrajnán keresztül Oroszországba juttatásának problémáját. A vámhatárt ugyanis nem törlik el, a szabálysértést ellenőrizni lehet - mondta. Szerinte nem csak az ukrán gazdaság, hanem az orosz is megszenvedi majd, ha Moszkva az ukrán termékek vámmentességének eltörlésével, vagy más intézkedésekkel bünteti meg Kijevet az európai uniós társulásért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.