Fehér gettók

Hiába a deszegregációs törvények, az Egyesült Államokban egyre több fehér középosztálybeli költözik a szinte kizárólag fehérek által lakott kisvárosokba az etnikai szempontból sokszínű nagyvárosokból.

Képzelje el, hogy olyan helyre költözhet, ahol nem kell bezárni a bejárati ajtót, ha elrohan otthonról. Ahol több a játszótér, mint a kátyú, ahol a gyerekeket iskola után nyugodtan el lehet engedni, mert mindenki ismer mindenkit. Egy olyan helyre, ahol az állami iskolák is színvonalasak. Ha tehetné, ugye, szívesen odaköltözne?” – teszi fel a kérdést Rich Benjamin, a Fehér utópia nyomában című nemrég megjelent könyv szerzője az American Prospect hasábjain.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a szinte kizárólag fehérek által lakott amerikai kisvárosok népessége. Benjamin könyvében azt a kérdést vizsgálja, hogy miért települ egyre több fehér a városoktól távolabb eső környezetbe.

A könyvben olvasható interjúkból kiderül, hogy a többség a magas ingatlanárak, a rossz közbiztonság, az alacsony színvonalú iskolák miatt hagyja el a nagyvárosokat, és költözik vidékre. Az exvárosiak azt remélik, hogy a kertvárosokon túl található kis településeken megvalósíthatják az ötvenes évek óta eltűnt idilli életet. Vannak, akik a városokban tapasztalt „túlzott sokszínűség” elől menekülnek a főleg fehérek által lakott környékre.

Bár a nyílt előítéletesség ritkán szerepel az okok között, a folyamat mégis a strukturális rasszizmus eredménye – állítja Benjamin. A rendre, tisztaságra, közbiztonságra és nyugalomra vágyó tehetős fehér középosztálybeli családok megtehetik, hogy a várostól távoli, szinte kizárólag fehérek által lakott vidékre költözzenek.

A „fehér szegregáció” azonban súlyos társadalmi következményekkel járhat. „Hosszú távon rendkívül káros lenne, ha az amerikaiak beletörődnének az életforma alapján történő balkanizációba. Az elkülönülés rövid távon enyhítheti a feszültségeket, hosszú távon azonban fokozza őket. A jól működő demokráciához elengedhetetlen az integráció.”

Benjamin arra utal, hogy ha a társadalmi rétegek bőrszín és lakóhely szerint is elkülönülnek, akkor a szociális, a gazdasági és a politikai kérdések könnyen faji felhangot kaphatnak. De hiszen máris kaptak, éppen ez elől menekülnek a vidékre költözők.

Született feleségek. Az idilli élet nyomában
Született feleségek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.