Fegyvertartási ügybe bukott bele az igazságügyi miniszter

A lengyel igazságügyi tárca vezetője, Cezary Grabarczyk lengyel igazságügyi miniszter az állítólag szabálytalanul szerzett fegyvertartási engedélye ügyében ellene folyó ügyészségi eljárás miatt mondott le.
A megüresedett posztra Ewa Kopacz miniszterelnök Borys Budka 37 éves jogászt, a kormányzó Polgári Platform (PO) parlamenti képviselőjét jelöli.

A lemondás hírét a miniszterelnöki hivatal jelentette be szerda éjjel, anélkül azonban, hogy az okokra kitért volna. Malgorzata Kidawa-Blonska kormányszóvivő viszont a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva már utalt az ügyészségi vizsgálatra is. Hangsúlyozta, hogy Grabarczyk nem érzi magát bűnösnek, de tudatában van annak, hogy az igazságügyi miniszterről a társadalomban kialakított képnek ideálisnak kell lennie.

A volt minisztert múlt csütörtökön hallgatták ki a Lódz város rendőrkapitánysága által kiadott fegyvertartási engedélyek miatt folyó nyomozás keretében. Sajtóértesülések szerint a lódzi rendőrök vizsga nélkül adtak ki fegyvertartási engedélyeket.

Maga Grabarczyk szerda éjjel az igazságügyi minisztérium honlapján szintén közzétett egy nyilatkozatot lemondását indokolva, és ebben azt írta, hogy az ügyészségi vizsgálatban tanúként hallgatják meg. Hangsúlyozta, hogy "soha nem befolyásolta az eljárást folytató ügyészek döntéseit". Ezzel valószínűleg azokra a csütörtöki sajtóértesülésekre utalt, amelyek szerint leváltották az eljárásért felelős ügyészt, aki vádemelést fontolgatott Grabarczyk ellen.

Grabarczyk a Donald Tusk előző miniszterelnöknek az Európai Tanács elnökévé történt megválasztása nyomán végrehajtott kormányátalakítás során, tavaly szeptemberben vette át az igazságügyi tárca vezetését. A PO-n belül a Tuskot erőteljesen támogató frakcióhoz tartozott. Elnökhelyettesi tisztségét a párton belül továbbra is megtartja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.