Fegyvertartás: Obama nem akarja megszegni az ígéretét

Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Connecticut állambeli Hartfordban arra bátorította az amerikaiakat, hogy a fegyvertartás szigorítása érdekében gyakoroljanak nyomást a szövetségi képviselőkre és szenátorokra.

Az elnök jelképesen választotta beszéde helyszínéül Connecticutot, mert december 14-én egy ámokfutó ebben az államban, Newtown város egyik iskolájában lőtt agyon 26 embert, köztük 20 kisiskolást. A tragédia nyomán kezdett Barack Obama és a Demokrata Párt a fegyveres erőszak visszaszorítását célzó kampányba, amely az amerikai fegyverlobbi vezető szervezetének, a Nemzeti Lőfegyverszövetségnek (NRA) az erős ellenállásába ütközik.

Obama hétfőn a Hartfordi Egyetemen emlékeztetett a Sandy Hook általános iskolában végrehajtott vérfürdő utáni országos felháborodásra, amikor a közvélemény élénken támogatta a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorítását. „Tudom, hogy Newtownban Önök közül sokan kíváncsiak voltak arra, hogy mi, a többiek betartjuk-e az azokban a gyászos napokban tett ígéreteinket, amikor a televíziós közvetítő kocsik már elmentek, a gyertyák már ellobbantak és a plüssmackókat már összeszedték" - mondta az elnök. „Nem fogunk hátat fordítani a megtett ígéretünknek" - hangsúlyozta.

Az amerikai kongresszus 1994 óta nem fogadott el a fegyvertartásra vonatkozó jelentősebb szigorítást. Az Obama és pártja által kezdeményezett törvényjavaslatok a jelek szerint most is kudarcra vannak ítélve. Kivétel ez alól az az előterjesztés, amely általánossá tenné a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését, mert ezt az amerikaiak 90 százaléka támogatja. A demokrata többségű szenátus a tervek szerint még a héten szavaz a lőfegyvert beszerezni kívánó személyek pszichikai alkalmassága és előélete vizsgálatának szigorításáról.

Az elnök a connecticuti beszéde után a különgépén magával vitte Washingtonba 11 meggyilkolt newtowni kisiskolás szüleit, hogy a kongresszusban a szigorítás mellett lobbizzanak. Megfigyelők szerint azonban kevés esély van rá, hogy a kormányzat utolsó, a szenátusi szavazást közvetlenül megelőző kampány-erőfeszítéseit siker koronázza.

Azok a demokrata javaslatok, hogy állítsák vissza a félautomata fegyverek forgalmazására vonatkozó, 2004-ben lejárt tilalmat, és hogy korlátozzák a lőszertárak kapacitását, feltehetően már a szenátusban is meg fognak bukni, ahol több republikánus honatya kilátásba helyezte a szavazási eljárás obstrukcióját. A republikánus többségű képviselőházban semmi esély nincs arra, hogy e javaslatokat elfogadják.

_
U.S. President Barack Obama delivers remarks on measures to reduce gun violence, at the University of Hartford in Connecticut April 8, 2013. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.