Fegyvert csempészhetett az Arctic Sea

Egyelőre nem térhet haza a csaknem két héten át az orosz haditengerészet által kutatott Arctic Sea tizenöt fős legénysége. Az állítólag kalóztámadás áldozatául esett - és a Vizcaya-öbölben húsz napra felszívódó - hajó orosz matrózait ugyanúgy a moszkvai Lefortovo börtön épületében hallgatja ki a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), mint a nyolcfős kalózcsoportot. A továbbra is kusza történet hátterében magas szinten támogatott fegyvercsempészet is állhat.

A hajó arhangelszki matrózokból álló legénysége továbbra sem léphet kapcsolatba családtagjaival, bár a hatóságok hangsúlyozzák, hogy a matrózok nem gyanúsítottak és kihallgatásuk után szabadon távozhatnak. Nem kizárt azonban, hogy a legénység valamely tagja érintett lehet az elmúlt bő hatvan év első európai kalóztámadásában, ahogyan az orosz hatóságok minősítik az akciót.

Szakemberek szerint az ügy jóval bonyolultabb, mint néhány bandita egyszerű támadása. Erre utal, hogy a Finnországból július 22-én kifutó, fedélzetén hivatalosan 1,5 millió eurós farakománnyal Algériába tartó, ám július végén a brit partokat elhagyva elnémult hajót az Atlanti-óceánon az orosz haditengerészet négy hajója és két tengeralattjárója kereste az államfő, Dmitrij Medevegyev utasítására.

A feltűnően nagy erőket megmozgató kutatás nem áll arányban az állítólagos rakománnyal, ezért sokan azt gyanítják, hogy a finnországi indulás előtt az oroszországi Kalinyingrádban - nem messze a baltyijszki orosz haditengerészeti bázistól - két héten át veszteglő Arctic Sea fegyvert, esetleg radioaktív anyagot rejthetett el a fedélzetén. Szokatlan az is, hogy a máltai felségjelzésű hajó keresésének alakulásáról Anatolij Szergyukov védelmi miniszter folyamatosan beszámolt az államfőnek.

- Én most már semmit sem értek - vallotta meg az ügyben többször nyilatkozó Mihail Vojtenko az Echo Moszkvi orosz rádióadónak. A Morszkoj Bjulletyeny tengerészeti portál főszerkesztője szerint a kulcs a rakományban keresendő és valószínű, hogy a svéd vizeken július 24-én végrehajtott "kalóztámadásban" érintett volt a legénység egy tagja is.

Az alig egy hete elfogott nyolc kalóz közül az orosz külügyminisztérium értesítése szerint négy észt, két lett és két orosz állampolgár volt. (Az észtországi Postimees lap szerint a baltiak is orosz származásúak voltak.) A támadók - akik a korábbi hírek szerint a svéd kábítószer-ellenes szolgálat tagjaiként jutottak a fedélzetre, ahol átvették az irányítást - saját bevallásuk szerint környezetvédők, akik gumicsónakjukkal bajba jutva kértek segítséget az Arctic Sea-től, így szó sincs fegyveres támadásról. (Az orosz sajtó szerint a "környezetvédők" valójában köztörvényes bűnözők. Kétségesnek látszik azonban, hogy az említett farakományért érdemes lett volna az eltérítés kockázatát vállalni európai vizeken.)

A hajó végül a Zöld-foki szigetektől 300 kilométerre került elő, és az első információk nem tettek említést a fedélzeten lévő kalózokról, akik csak a másnapi hírekben jelentek meg.

A korábbi ellentétes orosz nyilatkozatok után a NATO brüsszeli központjában Oroszországot képviselő Dmitrij Rogozin kijelentette, hogy a szövetség közreműködött a keresésben és műholdas adatai révén valójában végig ismert volt az Arctic Sea tartózkodási helye.

A 4,7 ezer tonnás, száz méteres hajó jelenleg a fekete-tengeri Novorosszijszk felé tart, ám az orosz fél eljárása ellen tiltakozott a hajót üzemeltető, orosz vezetésű, de Finnországban bejegyzett Sol Chart, arra hivatkozva, hogy a máltai felségjelzésű hajó ügyében a máltai hatóságoknak kell eljárniuk. Az orosz hatóságok nem reagáltak a felvetésre.

A
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.