Fegyveresek támadtak katonai ellenőrzőpontokra a Sínai-félszigeten

Automata fegyverekkel és rakétavetőkkel támadtak fegyveresek több katonai ellenőrzőpontra az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén csütörtökön. A fokozott biztonsági készültség ellenére sikeresen végrehajtott rajtaütésekben egyes jelentések szerint legalább 15 katona és két civil vesztette életét.

A támadássorozattal kapcsolatban mind a helyszíneket, mind az áldozatok számát illetően eltérő hírek láttak napvilágot. Az an-Níl állami televízió híradása továbbra is csak sebesültekről szól, az ugyancsak állami Ahram Online hírportál szerint pedig a merényleteket követő harcokban a biztonsági erők tizenöt fegyveressel végeztek.

A merényleteket egy időben hajtották végre a Gázai övezettel közös határon fekvő Rafah város közelében, illetve az onnan mintegy 40 kilométerrel délnyugatra található, főleg beduinok lakta Sejk-Zuveid település környékén.

A Bavvábat el-Káhira című internetes újság szerint két-két ellenőrzőpontot vettek tűz alá a terroristák egyebek mellett RPG típusú, vállról indítható rakétákkal, az Ahram Online pedig arról adott hírt, hogy el-Arís kikötőváros térségében is történt egy támadás. Egészségügyi források szerint eddig 19 sebesültet szállítottak a környék kórházaiba.

Az utóbbi fél évben elkövetett pusztító merényletekre reagálva a kormányerők tovább fokozták az immár másfél éve folytatott terrorellenes hadműveletet a Gázai övezettel szomszédos régióban, s mivel független újságírókat nem engednek a helyszínre, a tudósítások katonai vagy hatósági jelentések, illetve meg nem nevezett helyi források alapján készülnek.

A legvéresebb két terrortámadásban, tavaly októberben és ez év januárjában összesen több mint hatvan katona és civil vesztette életét az említett régióban. Mindkét akció elkövetőjeként az ország legveszedelmesebb terrorcsoportja, az Anszár Beit al-Makdisz jelentkezett, amely a múlt év vége óta az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi ágaként működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.