Fegyveresek foglaltak el egy vadvédelmi központot

Fegyveresek egy csoportja tart uralmában egy vadvédelmi központot az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Oregon szövetségi államban, tiltakozásul két farmer bebörtönzése miatt.

A milicisták szombat este foglalták el az oregoni nemzeti park szövetségi tulajdonban (az illetékes szövetségi minisztérium tulajdonában) lévő épületét. A vezetőjük a The Oregonian című helyi lapnak telefonon elmondta, hogy így akarják kifejezni szolidaritásukat két barátjukkal, akiknek hétfőn börtönbe kellene vonulniuk.

"Azt tervezzük, hogy évekig itt maradunk" - mondta a csoport vezetője, Ammon Bundy. Egyúttal azt is tudatta, hogy százötven támogatójuk van velük. Közölte: ugyan nem áll szándékukban bárkit is bántani, de abban az esetben nem zárják ki az erőszakot, ha a rendőrség megpróbálná kitessékelni őket onnan.

Az épületet azt követően foglalták el, hogy a közeli Burns városkában rokonszenvtüntetés volt egy apa és fia mellett. Dwight Hammon farmernek és fiának ugyanis vissza kell mennie a börtönbe, mert gyújtogatásért kiszabott büntetésüket súlyosbította a bíróság.

Hammondékat 2012-ben ítélték el, mert közterületet gyújtottak fel, hogy megvédjék a farmjukat a fenyegető erdőtűztől. Akkor egy év szabadságvesztést kaptak, ezt le is töltötték, ám a szövetségi ügyészek fellebbeztek, mondván, szövetségi tulajdonban lévő közterület felgyújtásáért minimum öt év börtönbüntetés jár.

Dave Ward seriff a The Oregoniannal közölte, hogy több szervezet dolgozik az ügy megoldásán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.