Fegyverekkel érkeztek Kobanéba az iraki kurdok

Megérkeztek a szír-török határ közelében fekvő Kobanéba a pesmergák. Az iraki kurdok nehéz fegyverekkel támogatják meg az Iszlám Állam (IS) erői által ostromolt város védelmét. A dzsihadista szervezet Irakban tömegesen mészárolja az Anbar tartományban élő törzsek tagjait, akik próbálnak szembeszállni a szélsőséges iszlamistákkal.

A szíriai kurdok üdvözölték a Kobanéba érkező pesmerga harcosokat, akik fegyvereikkel fordulatot hozhatnak a negyven napja tartó harcokban. Kurd tisztviselők szerint az irakiak hamarosan csatlakozhatnak a városban zajló katonai akcióhóz.

Idris Nassan külügyminiszter-helyettes a Reutersnek elmondta, hogy a fegyverek és lőszerek már nagyon hiányoztak, de természetesen a harcosok jelenléte is segíteni fog. A miniszter hozzátette, az Egyesült Államok által vezetett légicsapásokban sikerült több dzsihádista harci állást megsemmisíteni.

Kurd tisztviselők szerint a pesmergák pénteken elfoglalták pozícióikat, előkészítették fegyvereiket és készen állnak a harcra. Az iraki kurdok érkezését a civilek és a katonák is jó hangulatban fogadták.

Nagy az öröm Kobanéban
Vadim Ghirda / AP

Az amerikai hadsereg továbbra is folytatja az Iszlám Állam erőinek bombázását. Csütörtökön és pénteken négy légicsapást mértek a dzsihádistákra, melyben sikerült elpusztítaniuk harci állásaikat. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint 100 iszlamistát öltek meg az elmúlt három napban. A pesmerga harcosok Törökország engedélyével csatlakozhattak a Kobanéban dúló harcokhoz. 150 pesmerga a szíria kurdoknak nyújt segítséget. De nem ők az egyetlenek, akik erősítésként érkeztek a városba. A Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) mintegy 200 katonája is segít az IS elleni harcokban.

Miközben az iraki kurdok Kobane védelmében segédkeznek, az IS fegyveresei megöltek legalább 50 embert, akik egy nyugat-iraki törzs tagjai voltak. Az eset Anbar tartományban történt - számoltak be a törzsi vezetők és tisztviselők, akik úgy vélik, a mészárlás megtorlás lehet, amiért az Al Bu Nimr törzs ellenállást tanúsított a dzsihádistákkal szemben.

BBC beszámolója szerint tömegsírokat is találtak a tartományban, melyekben 80 és 220 holttest lehet. Legtöbbjük azonos törzsből származik.

Elemzők szerint a tömeggyilkosságok egy nagyon jól átgondold stratégia részei, mellyel az IS próbálja rettegésben tartani ellenfeleit.

Az Iszlám Állam átvette a hatalmat Anbar tartomány nagy részében, mellyel egyharmadával növelni tudta területét. A terrorszervezet folyamatosan terjeszkedni próbál Irakban és Szíriában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.