Fegyvereket szállító hajót zsákmányoltak a szomáliai kalózok

Szomáliai kalózok elfogtak egy fegyverekkel megrakott hajót, amely az ENSZ-embargót kijátszva akarta kirakni szállítmányát az anarchiával küszködő afrikai országban, Szomáliában - közölték hétfőn tengerhajózási források.

A tájékoztatás szerint az Egyesült Arab Emírségek zászlaja alatt, de valószínűleg hamis néven közlekedő hajó vasárnap került a tengeri rablók kezére, és most az észak-szomáliai Garacad kikötőben őrzik. Ez az egyik hajó, amelynek segítségével az ENSZ fegyverembargóját megkerülik - mondta a forrás.

A hírből nem derül ki, hogy melyik polgárháborús félnek szánták a szállítmányt, és kik voltak a feladói. Szomáliában 18 éve uralkodnak háborús állapotok: az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő iszlamista szélsőségesek akarják magukhoz ragadni a hatalmat.

A kalózok legújabb támadása hétfőn zajlott le az Indiai-óceán olyan vizein, ahová a rablók eddig nem terjesztették ki tevékenységüket. Egy hongkongi olajszállító hajót próbáltak kézre keríteni a Seychelle-szigetektől 400 tengeri mérföldre északkeletre, és több lövést is leadtak rá kézifegyvereikből és rakétavetőikből. A kapitánynak azonban sikerült felgyorsítania a hajót, és kitérő manőverekkel elmenekülni. Személyi sérülés nem történt. Hajózási források szerint a következő egy-két napban újabb támadásokra lehet számítani a jó időjárás miatt. A nemrég véget ért monszun idején a rablások száma lecsökkent.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.