Fegyver 401 milliárdért

Összesen 401 milliárd dollárért értékesített fegyvert a száz legnagyobb fegyvergyártó cég 2009-ben - nem számítva a kínaiakat -, ami nyolcszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest - derült ki a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) fegyverkereskedelemről szóló, hétfőn közzétett jelentéséből.

A fegyverkereskedelemből befolyó összegből leginkább 45 amerikai cég részesült, mivel az Egyesült Államok kormánya folyamatos keresletet jelentett. Ez a negyvenöt vállalat összesen 247 milliárd dollárért (az összbevétel 61,5 százaléka) adott el fegyvereket. „Az Egyesült Államok kormányának katonai célú kiadásai kulcsfontosságúak voltak a fegyverkereskedelem bevételének növekedésében, nem csak az amerikai vállalatok esetében, hanem az amerikai piacon jelen lévő nyugat-európai cégek esetében is” - hangsúlyozta Susan Jackson, a SIPRI fegyveripari szakértője.

A legnagyobb bevételt, 33,4 milliárd dollárt 2009-ben az amerikai Lockheed Martin szerezte meg, amely a tavalyi győztes brit cégóriást, a BAE Systemset előzte meg a százas listán. A BAE Systems összesen 33,3 milliárd dollárért értékesített fegyvereket, ebből 19 milliárd dollárt a cég amerikai leányvállalata hozott a konyhára. Európát kilenc országból (Németország, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Norvégia, Egyesült Királyság, Svédország, Svájc) 33 vállalat képviseli a fegyvercégek top százas listáján, amelyek összesen 120 milliárd dollár bevételt termeltek 2009-ben. Közülük két társaság került be az első tízbe: a német-francia EADS hetedik lett 15,9 milliárd dolláros bevétellel, az olasz Finmeccanica pedig 13,3 milliárddal nyolcadik. Ezen a két cégen és a BAE Systemsen kívül csak amerikai vállalatok szerepeltek a vezető cégek listájának első tíz helyén.

A SIPRI top százas rangsorában nem szerepeltek kínai vállalatok, mivel "nem állnak rendelkezésre kellően pontos és összehasonlítható adatok" a gyártókról - mondta a SIPRI szakértője. Jackson ugyanakkor elismerte, hogy sok gyártó elég jelentős lenne ahhoz, hogy felkerüljön a listára. Ázsiát így hét országból 10 cégcsoport képviselte a száz vezető vállalat között, összesen 24 milliárd dolláros bevétellel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.