Fedezet nélküli kötvényeket forgalmazott a Deutsche Bank - 14 milliárdra büntették

Zuhan a Deutsche Bank részvényeinek árfolyama, mert az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dollárra büntette. Nincs is ennyi tőketartalékuk.

Pénteken 7 százalékkal esett a Deutsche Bank részvényeinek árfolyama, mivel az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dollárra büntette fedezet nélküli kötvények kibocsátása miatt. A német bank még a jelzáloghitel-válság előtt forgalmazott ilyen kötvényeket, ám az amerikai pénzügyi hatóságok számos bank ellen indítottak emiatt eljárást, és csak most hozták meg a döntést a büntetésről.

Az Euronews tudósítása szerint korábban eljárás folyt, és büntetést szabtak ki számos nagybankra: többek között a Citigroupra, a JP Morganre, a Goldman Sachsra, a Morgan Stanleyre és a Bank of Americára. Mindegyik nagybank elismerte, hogy megtévesztette az ügyfeleit.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor alkudozni lehet a büntetés mértékéről. Így az említett pénzintézetek egy része is jóval magasabb büntetést kapott, mint amit aztán kifizetett.

Egy elemző az európai hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: a Deutsche Banknak nincs is annyi tőketartaléka, amennyiből az amerikai büntetést ki tudná fizetni. Várható, hogy hosszadalmas jogvita kezdődik.

Az Egyesült Államokban szigorúbban számon kérik a fogyasztók érdeksérelmét, ám a Deutsche Bank úgy reagált a büntetés hírére: nem áll szándékában a potenciális civil követeléseket a büntetésben megfizetni.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.