Fecskendőautomaták és ingyen óvszer

Felháborodást váltott ki az egyik román államelnöki bizottság javaslata, amely amellett kardoskodik, hogy Romániában törvényesítsék a prostitúciót és a kábítószer-fogyasztást.

A társadalmi igazságtalanságokat és az ezekhez fűződő kihívásokat vizsgáló bizottság jelentését Traian Basescu államfő jelenlétében mutatták be a nyilvánosságnak.

Traian Basescu több közérdekű kérdés megvizsgálására hívott életre az elmúlt években úgynevezett államelnöki bizottságokat. Az egyik ilyen testületnek az ország előtt álló társadalmi és demográfiai kihívásokat kellett feltérképeznie, és azokkal kapcsolatban megoldásokat javasolnia.

A jelentés, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra, több más mellett azt javasolja, hogy törvényesítsék a prostitúciót, és a törvény ne büntesse a kábítószer-fogyasztást.  Utóbbi kérdéskörben azt is felveti a dokumentum, hogy azokon a lakótelepeken, ahol közismerten nagy számban élnek heroinfogyasztók, szereljenek fel steril fecskendőautomatákat, hogy megelőzzék a fecskendők ismételt használatát és ezáltal különböző betegségek terjesztését.

Másik javaslat, hogy a törvény ne büntesse a kábítószer-fogyasztást, csak az azzal történő kereskedést, mert ily módon „felszínre lehetne hozni" a fogyasztókat. Másfelől, a jelentés azt is sürgeti, hogy a kábítószer elleni harcban tegyenek különbséget a kemény és a könnyű drogok fogyasztása között, támogassák a nem kormányzati szervezetek által működtetett utcai intervenciós programokat, és létesítsenek a megyei tanácsoknak alárendelt szakszolgálatot a drogfogyasztóknak.

A prostitúció legalizálását a testület azért javasolja, mert attól a szexuális betegségek terjedésének ellenőrzését és visszaszorítását várja. A bizottság ugyanis speciális körpontokat hozna létre a prostituáltaknak, ahol szakorvosi, pszichológiai és szociális szolgáltatásokat kaphatnának, továbbá ingyenes óvszert is.

A többi részlet eltörpült, persze a fentiek mellett, és a jelentés azonnal nagy felháborodást váltott ki Romániában.  A dokumentum javaslatait azonnal Basescu ellen fordították politikai ellenfelei és kihívói is a november 22-i államfőválasztásokon.

Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök és államelnökjelölt elképzelhetetlennek mondta azt, hogy „egy ortodox országban" ilyen intézkedésekre sor kerüljön. A bizottság javaslatait Crin Antonescu liberális elnökjelölt is bírálta.

Hajléktalan tinédzser Bukarestben. Felszínre hoznák őket
A homeless Romanian teenager sniffs glue as he emerges from an underground sewer October 22, 2002 where street children take refuge from the cold, near an underground train station in Bucharest. Humanitarian groups say hundreds of children who have escaped from orphanages or broken homes live on the streets of Bucharest, surviving by begging, stealing or prostituting themselves. Many sniff glue or paint which damages their brain and lungs, blinds them and sometimes kills them.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.