FBI-kiképzők mennek Gyöngyöspatára

"Az emberek megpróbálnak megoldást találni arra a helyzetre, ami Gyöngyöspatán kialakult, mi pedig júniusban az FBI-tól olyan kiképzőket küldünk a magyar rendőrség segítségére, akiknek komoly tapasztalataik vannak multikulturális környezetben" – mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete a Romaversitas Alapítványnál tett látogatásakor.

Hozzátette, hogy etnikai feszültségek mindenütt vannak, természetesen Amerikában is, de a helyzet kezelhető. Kalifornia példáját említette, ahol az etnikai sokszínűség következményeként akadnak olyan iskolák is, ahol több mint tucatnyi nyelven beszélnek a diákok. „Elfogadhatatlan, hogy Gyöngyöspatán egyenruhások masíroztak a politikai haszon reményében”, mondta, hozzátéve: megnyugtató, hogy a belügyminiszter garantálta a helyiek biztonságát.

A Richard Field amerikai üzletember szerepét firtató kérdésünkre a nagykövet azt mondta, hogy szerinte ezt az ügyet felfújták, arra pedig, hogy az üzletember az állítólag őt ért fenyegetések miatt elhagyta az országot, azt válaszolta: erről nincs mondandója. Az amerikai nagykövetség pénzzel is támogatja a Romaversitas Alapítványt, amely elsősorban a felsőoktatásban tanuló roma fiataloknak segít képzésekkel, ösztöndíjakkal.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis a szegénységből érkező hallgatókat – akik közül néhánynak a nagykövetség gyakornoki állást biztosít – arra biztatta: soha ne adják fel álmaikat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.