„A politikai menekülteknél nincs határa a szolidaritásnak”

A menekülthelyzet stabilizálásáról szóló ötpontos programot jelentett be péntek délelőtti közös sajtóértekezletén az osztrák kancellár, a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokrata párt élén álló Werner Faymann és helyettese, a néppártot vezető Reinhold Mitterlehner.

A koalíciós kormány véget akar vetni az Ausztriába érkező menekültek elhelyezése körüli területi vitáknak, s ezért a szövetségi állam veszi át ennek a kérdésnek az irányítását a kilenc osztrák tartománytól illetve a még alacsonyabb irányítási szintektől. Kötelezővé teszi, hogy valamennyi kétezer lelkesnél nagyobb osztrák településnek a lakosság 1-2 százalékának mértékéig be kell fogadnia menekülteket.

Elhelyezésük állami épületekben történik, s ha ezekből nincs elég, akkor a központi hatóságok bérelhetnek magánszemélyektől megfelelő ingatlanokat, kisajátításról nincs szó. Mivel a döntés jogkörét az önkormányzatoktól átveszi a szövetség, változtatni kell az alkotmányon. Mivel kétharmados törvényről van szó, legkorábban az ősszel kezdődő parlamenti ülésen születhet döntés.

Az arányos elosztással meg akarják szüntetni a traiskircheni menekülttáborban uralkodó embertelen állapotokat. Az 1800 ember befogadására alkalmas alsó-ausztriai táborban jelenleg több mint 4000 menekült zsúfolódott össze, 50 százalékuk a szabad ég alatt kénytelen létezni. A tartomány miniszterelnöke, Erwin Pröll már jelezte, hogy a romló egészségügyi viszonyok miatt a táborban hétfőtől felvételi tilalmat rendelnek el. A kormány vezetői bejelentették, hogy a tábor létszámának csökkentéséhez is hozzákezdenek, nagyon számítva az NGO szervezetek munkájára.

Közölték továbbá, hogy a felnőtt kísérő nélkül Ausztriába menekült kiskorúak támogatására szánt pénzösszeget már augusztus 1-től napi 95 euróra emelik az eddigi 77 euróról. Ez 32 millió euró extra költséget jelent. Bécs tartománya közben megígérte, hogy minden kiskorú menekült lányt átvisznek Traiskirchenből Bécsbe, s gondoskodnak róluk.

Az intézkedések foganatosítására a belügyminisztert kérték fel, akit egy miniszteri „taskforce” segít, a védelmi, az integrációs, az igazságügyi miniszter vesz benne részt, de szakértőket is bevonnak a közigazgatás minden szintjén.

Az ötpontos program elején hangoztatta a kancellár, hogy csak az okok ismeretében lehet a menekültáradattal szemben fellépni, ehhez európai szintű közös határvédelemre, kötelező befogadási kvótára, azaz európai egységes politikára van szükség. Helyettese elismerte, hogy a közösségi szintű fellépés ma nem működik, a politikai jobboldal gyűlöletet szít, ami nem segít sem Ausztriának, sem Európának.

A menekültek védelmében tervezett intézkedések kizárólag a politikai okokból földönfutókra vonatkoznak, a többi érkező esetében gyorsítják a kiutasítási eljárást, s az eddiginél keményebben lépnek fel az embercsempészek ellen.

Az osztrák politikusok szerint egy hosszú, akár tíz évig tartó folyamatról van szó, a befogadott menekülteket úgy kívánják országosan elhelyezni, hogy emiatt egyetlen település lakói se érezzék magukat kényelmetlenül. Faymann úgy véli, hogy az új felvételi programmal és eddigi menekült központokkal együtt elegendő lesz a játéktér a tömeg befogadására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.