Fatvát adtak ki a brit dzsihadisták ellen

Vallási ítéletben minősítették eretneknek a brit muszlim közösség legmagasabb rangú imámjai és tudósai azokat a brit muszlimokat, akik csatlakoztak a Szíriában és Irakban előretörő, Iszlám Állam nevű szélsőséges milíciához.
Vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint David Cameron brit miniszterelnök hétfőn több olyan intézkedéstervezetet is bejelent, amelyek célja az Iszlám Állam soraiban harcoló britek hazatérésének megakadályozása.

A Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap beszámolója szerint a fatvát Usama Hasan, az egyik legnagyobb londoni mecset, a főváros elsősorban muszlimok lakta keleti negyedében működő Masjid Al-Tawhid volt imámja adta ki, és Manchester, Leeds, Birmingham, Leicester és London muszlim közösségeinek vezetői is nevüket adták a kezdeményezéshez.

A fatva kimondja, hogy vallási alapon tilos a csatlakozás az „elnyomó és zsarnoki" Iszlám Államhoz, és elrendeli, hogy a brit muszlimok szálljanak szembe a brutalitásáról ismertté vált fegyveres szervezet „mérgező ideológiájával", különösen abban az esetben, ha ezt az ideológiát Nagy-Britanniában is terjesztenék.

A felhívás aláíróit támogatásáról biztosította Jack Straw, a brit politika egyik legtekintélyesebb veteránja, aki a Munkáspárt vezette előző brit kormányban a belügy- és a külügyminiszteri, majd az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte. Straw - akinek blackburni választókerületében jelentős a muszlim lakosság aránya - kijelentette: az Iszlám Állam és a hozzá hasonló szerveződések "középkori barbársága" teljesen ellentétes az iszlám értékeivel.

David Cameron miniszterelnök hétfőn a londoni alsóházban ismerteti a brit kormány által tervezett intézkedéseket az Iszlám Államhoz csatlakozó britekkel szemben. Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a tervezet elemei között szerepel az Irakban és Szíriában harcoló brit dzsihadisták útlevelének érvénytelenítése, megakadályozandó hazatérésüket. Emellett a kiutazásukat még csak most tervező, a hatóságok előtt ismert brit muszlim szélsőségesek útlevele is elkobozható lesz azonnali intézkedéssel, amint megjelennek a brit repülőtereken vagy kikötőkben.

A brit kormány pénteken a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet. Cameron az intézkedés bejelentése utáni nyilatkozatában közölte: a szigorítást az indokolja, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam brutalitása.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben az addigi „jelentős" helyett a „súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint nagyon valószínű, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

Cameron a készültségi szint emelésének bejelentése után a Downing Streeten tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: a kormány legalább ötszáz olyan brit állampolgárról tud, akik Szíriában vagy Irakban csatlakoztak az Iszlám Államhoz, terrorcselekményeket követtek el, és ha hazatérnek, a brit nemzetbiztonságot is veszélyeztethetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.