Fatahosokat ítélt halálra a Hamász

Halálra ítélte a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai bírósága vasárnap a rivális Fatah mozgalom három volt biztonsági emberét, amiért két évvel ezelőtt megölték egy Hamász-párti újság két vezető munkatársát.

A halálos végű incidens 2007 májusában történt, a Fatah és a Hamász közötti frakciós harcok idején, egy hónappal azelőtt, hogy a Hamász kiszorította a mérsékeltebb Fatah biztonsági erőit az övezetből, és átvette az ellenőrzést a terület fölött.

A gázai Hamász-kormányzat belügyminisztériuma honlapján jelentette be a halálos ítéleteket, hozzátéve, hogy Sádi Madzúnt, Read Magoszit és Sádi Ahmedet más bűncselekményekben is bűnösnek találták. A minisztérium nem közölte, mikor hajtják végre - kivégzőosztag által - az ítéleteket.

A három férfi ellen az volt a vád, hogy megölték Szuleimán Asit, a Filasztín című lap gazdasági szerkesztőjét, és Mohammed Abdót, az újság egyik igazgatóját. Az akkori sajtóhírek szerint kirángatták taxijukból és agyonlőtték őket egy Fatah-úttorlasznál Gáza városában.

A Palesztin Emberi Jogi Központ, amely elítéli a halálos ítélet eszközének alkalmazását, felszólította mind a Hamászt, mind a Ciszjordániát ellenőrző Fatahot, hogy ne hajtsanak végre kivégzéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.