Fasiszta ideológusnak állít emléket a román jegybank

„Csalódottságát” fejezte ki az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége, amiért a Román Nemzeti Bank (BNR) emlékérmét bocsátott ki egy fasiszta ideológus tiszteletére. Pénteki közleményében az amerikai nagykövetség emlékeztetett, hogy Mihail Manoilescu aktívan hozzájárult a fasiszta ideológia kialakulásához Romániában, illetve „aktívan részt vett az antiszemita érzelmek gerjesztésében és terjesztésében”, ami „végül az ország legsötétebb korszakához vezetett”.

A román jegybank emlékérmét bocsátott ki három egykori kormányzója tiszteletére. Köztük van Mihail Manoilescu is, aki az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet szerint munkáiban az olasz fasiszta és a náci rezsimeket támogatta, valamint „a totalitárius egypártrendszer és a Mussolini-féle korporatizmus gondolatát éltette”. Ugyanakkor munkáiban egyértelműen és következetesen állást foglalt a parlamentarizmus, a többpártrendszer, az általános szavazójog és általában a demokrácia ellen. Ilyen körülmények között a Román Nemzeti Bank által kiadott emlékérme egy antidemokratikus, nacionalista, idegengyűlölő és antiszemita modell népszerűsítését jelentené – mutatott rá az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet.

Az amerikai nagykövetség közleményében leszögezte: elismeri Románia jogát arra, hogy intézményeinek a hagyományait ünnepelje, „de ennek az ünneplésnek nem kell olyan személyekre is kiterjednie, akiket a történelem elmarasztalt”, mivel az ő tiszteletük az általuk képviselt értékek elfogadását jelenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.