Farinas befejezte az éhségsztrájkot

Befejezte egy hete kezdett éhségsztrájkját Guillermo Farinas kubai ellenzéki vezető, elkerülendő, hogy egykori politikai foglyok csatlakozzanak tiltakozó akciójához.

Az éhségsztrájk befejezését maga Farinas közölte pénteken az AFP francia hírügynökséggel telefonon, a Havannától 280 kilométerre keletre fekvő Santa Clara-i otthonából.

Döntését azzal indokolta, hogy egykori politikai foglyok jelezték, szeretnének csatlakozni akciójához, ám mivel rossz egészségi állapotban vannak, ő ezt szeretné elkerülni.

Farinas kapta tavaly az Európai Parlament (EP) szabadságkitüntetését, a Szaharov-díjat.

A 49 éves ellenzéki június 3-án azért kezdett újabb tiltakozó akcióba, hogy elérje a havannai kormánynál: vonja felelősségre azokat, akik május elején egy kubai másként gondolkodó, Juan Soto halálát okozták. A kubai belső ellenzék szerint Soto amiatt halt meg, hogy előállítása után a rendőrök súlyosan bántalmazták.

Farinas, aki az elmúlt 15 évben immár a 24-ik éhségsztrájkját folytatta le, tavaly 135 napon át nem evett, és önsanyargató akciója eredményeként kiengedtek a börtönökből 52 politikai foglyot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.