FARC: a konfliktusnak hamarosan vége

Hamarosan véget érhet az öt évtizede tartó fegyveres konfliktus – közölte a kolumbiai FARC gerillaszervezet főtárgyalója.

A kormány és a FARC képviselői Kubában tárgyalnak, Bogotá már novemberben békemegállapodást szeretne. – Lehetséges, hogy novemberre egyezségre jussunk. A békéhez azonban idő kell. Egy nem megfelelő békemegállapodás rosszabb, mint a háború – mondta Ivan Marquez, a gerillaszervezet főtárgyalója a kolumbiai RCN tévének, és hozzátette, hogy az öt évtizede tartó konfliktus a végéhez közeledik.

Ez a negyedik alkalom az 1960-as évek óta, hogy a felek leülnek tárgyalni egymással a békéről, írja a BBC. Most az első nagyobb közvetlen találkozóra tavaly novemberben került sor a kormány és a FARC között. Bogotá főtárgyalója, Humberto de la Calle szerint a cél az, hogy a szervezet adja fel a fegyveres harcot és vegyenek részt a politikai folyamatban. A földreformban már sikerült megállapodniuk, azonban öt téma – politikai részvétel, fegyverletétel, illegális drogok, áldozatok jogai, a békemegállapodás végrehajtása - továbbra is napirenden van.

Többen szkeptikusan fogadták Marquez kijelentését, szerintük a FARC nem akar békét, csak időt szeretnének nyerni, hogy szerveződhessenek.

A kormány becslése szerint az 1960-as évek óta hatszázezren haltak meg a konfliktusban, és az országon belül hárommillió embernek kellett elhagynia az otthonát a harcok miatt. A FARC-nak 2001-ben még 16 ezer harcosa volt, számuk mára állítólag nyolcezerre csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.