Fantomoknak fizet az EU Palesztinában

Brüsszel tisztában is van azzal, hogy az évi kétszázmillió euróból olyan közalkalmazottak is kapnak bért, akik már évek óta nem dolgoztak – állítja friss jelentésében az Európai Számvevőszék.

Az Európai Unió több tízezer olyan palesztin közalkalmazottjának a fizetését állja, aki már évek óta nem dolgozott, és tisztában is van ezzel – derül ki az Európai Számvevőszék szerdán nyilvánosságra hozott friss jelentéséből. Az EU luxemburgi székhelyű pénzügyi felügyeleti szerve szerint Brüsszel 2008 és 2012 között évente 200 millió dollárt adott a Palesztin Hatóságnak a közalkalmazotti bérek kifizetésére, Gázában viszont az oktatási és az egészségügyi minisztérium munkatársainak az egynegyede meg sem jelent a munkahelyén.

A Palesztin Hatóságnak összesen mintegy 170 ezer közalkalmazottja van, az EU évi kétszázmillió millió eurója – amelyet  palesztinok a PEGASE nevű program keretében kapnak – körülbelül a felük bérére és más költségeire elég. A számvevőszék – szerepel a lesújtó hangvételű jelentésben – a PEGASE tíz haszonélvezőjét idézte be egy meghallgatásra. Közülük hárman vallották be, hogy nem dolgoznak. Egyikük meg sem jelent az egyeztetett időpontban. „Tekintettel a Pegazuson átfolyó pénz mennyiségére, elvárható lenne, hogy az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) maga informálódjon” – állapítja meg jelentésében az EU pénzügyi felügyeleti szerve, amely szerint Brüsszelben nem akarják észrevenni, hogy mi történik.

Az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat PEGASE nevű programja (Palestino-Européen de Gestion de l'Aide Socio-Economique) 2008 és 2012 között összesen 1,4 milliárd ­eurót juttatott a Palesztin Hatóságnak, hogy ebből fizesse a közalkalmazottakat, nyugdíjasokat és fenn tudja tartani az alapvető közszolgáltatásokat. Ám a két rivális szervezet, a Fatah és a Hamasz szakítása óta a Gázai övezetben (amely a Hamasz irányítása alá került) sokan nem jártak be a munkahelyükre. Mahmúd Abbasz palesztin elnök mégis úgy döntött, inkább folyósítja a mintegy 61 ezer közalkalmazott bérét, nehogy azok átpártoljanak a rivális párthoz. Az EU ellenőrei akkor döbbentek rá a turpisságra, amikor az egyik gázai irodában a 125 alkalmazottból egyszerre 90 ember hiányzott.

„A gázai közalkalmazottak fizetésének kérdését nem lehet a politikai és biztonsági helyzet ismerete nélkül, önmagában értékelni”– méltatlankodott Peter Stano, a szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos szóvivője. „A Gázai övezet a Palesztin Nemzeti Hatósághoz tartozik, de hét éve az EU által terrorszervezetként számon tartott Hamasz tényleges ellenőrzése alatt áll” – idézte az MTI a szóvivőt. Sokszor nem is tudnak munkába menni azok, akiknek az uniós pénzek felhasználásával a Palesztin Hatóság fizetést ad. Ezt is szem előtt kell tartani – szögezte le Stano, aki szerint Rámalláhnak kötelessége folytatni a gázai kifizetéseket. Az európai számvevőszék viszont a fizetés leállítást követeli, míg a brit FT az uniós állampolgárok adójának elherdálást nehezményezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.