Fantomok verik nyomorékká az orosz újságírókat

Rágalmazás miatt ötezer rubel (körülbelül 35 ezer forint) kártérítésre ítélte az orosz bíróság szerdán a két évvel ezelőtt súlyosan megvert Mihail Beketovot. A hatóságok szerint az orosz újságírók rágalmaznak és önmagukat bántalmazzák.

Mihail Beketov a fél lábát és beszédkészségét vesztette el a támadásban, amelyet fenyegető üzenetek előztek meg; az újságíró még az incidens előtt nyilatkozott úgy, hogy megfélemlítése mögött Himki polgármestere állhat. Vlagyimir Sztrelcsenko, a városi elöljáró ennek nyomán fel is jelentette őt. Az ítélet a Moszkvai Helsinki Csoport vezetője, Ljudmila Alekszejeva szerint azt bizonyítja, hogy Oroszországban nincsenek független bíróságok. (A bíróság egyébként elévülés miatt nem kötelezi Beketovot a kiszabott pénzbírság kifizetésére – a védők fellebbeznek.)

Mihail Beketov lakásában. Fantommegrendelők, fantomelkövetők
Russia, Moscow : Khimkinskaya Pravda editor-in-chief Mikhail Beketov in his flat. A magistrates' court established that the crime was committed by Beketov on May 24, 2007 and the prescriptive period has expired. Therefore, the journalist was released from sentence.

A Moszkva mellett fekvő Himki azután került az orosz sajtó fókuszába, hogy nyilvánosságra került az épülő Moszkva-Szentpétervár autópálya tervezett nyomvonala, amely a város erdején keresztül vezetne. Egy helyi lap, a Himkinszkaja Pravda főszerkesztőjeként a civil tiltakozás élére a város vezetését korrupcióval vádoló Beketov állt. Az ügyészség ugyan nem zárta ki, hogy újságírói tevékenysége vezetett a támadáshoz, ám sem az elkövetőket, sem a lehetséges megrendelőket nem sikerült felkutatnia, ahogyan azoknak az újságíróknak és aktivistáknak az esetében sem, akik a közelmúltban váltak támadások áldozatává, szintén a himki erdőügy kapcsán.

Köztük van a szombaton vasrudakal súlyosan megvert Oleg Kasin is. A Kommerszant újságírója jelenleg is kómában fekszik egy fővárosi kórházban. Szintén kómában van az „Otthonunk Himki” újság munkatársa, akit egy hete ért hasonló támadás. Konsztantyin Fetyiszovra baseball-ütőkkel támadtak az utcán ismeretlenek, azután, hogy a rendőrség kihallgatta őt a himki erdő védelmére szervezett tüntetésen való részvétel ügyében.

A rágalmazási pert Beketovval szemben megnyerő Sztrelcsenko képviselője az Echo Moszkvi orosz rádiónak elmondta: a támadások és a himki erdő ügye között talán nincs is összefüggés. – Azt sem tudom, ki az a Kasin. Fetyiszov pedig ártatlan ember, senkit sem zavart, minek bántották volna - nyilatkozta Anzsela Dumova, majd Beketov újságíró kollégáira utalva hozzátette, hogy a támadások inkább azok érdekében történhettek, akik el akarják távolítani Sztrelcsenkót a polgármesteri székből.

Hasonló következtetésre jutott a rendőrség szerdán, egy másik újságíróverés ügyében: a Moszkva környéki – az orosz milliomosok kedvelt lakóhelyeként ismert – Zsukovszkijban két napja érte támadás a szintén a helyi erdő kivágása ellen tiltakozó Anatolij Adamcsukot. A város lapjának kórházban fekvő munkatársa a rendőrség legújabb gyanúja szerint maga bérelt fel két tizenévest ezer rubelért, hogy könnyebb fejsérüléseket okozva támadjanak rá. A két fiatal állítólag már vallott is Adamcsuk ellen. Az újságíró visszautasította a feltételezést, amelyet a kórházi ágyán közölt vele két nyomozó. Ha a gyanú bebizonyosodik, Adamcsuk hat év börtönnel lesz sújtható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.