Falludzsáért folyik a csata

Irakban és Szíriában is visszaszorult az Iszlám Állam, amely európai merényletekkel akar visszavágni.

Fegyverropogástól és robbantásoktól hangos a Bagdadtól autóval alig háromnegyed órára lévő Falludzsa. A város két éve került az Iszlám Állam ellenőrzése alá, visszafoglalásáért májusban indított offenzívát az iraki hadsereg a Washington vezette nemzetközi koalíció támogatásával. Szombaton az iraki különleges erők kitűzték a nemzeti lobogót a Falludzsa központjában lévő kormányzati épületegyüttesre, és sikerült elfoglalniuk a legnagyobb helyi kórház épületét is. A csatának azonban nincs még vége.

Falludzsából elmenekült családok visszatérése
Fotó: Osamah Waheeb / Reuters

Hajder al-Obejdi dandártábornok, a hadsereg egyik parancsnoka az Associated Pressnek azt nyilatkozta, a város még dzsihadista kézen lévő negyedeiben az amerikai és iraki harci gépek az Iszlám Állam orvlövészeit és állásait vették célba. A tábornok azt mondta, a város területének 80 százaléka ismét a hadsereg fennhatósága alá került, s próbálnak előrenyomulni észak felé. Eközben Khaled al-Obajdi védelmi miniszter a Twitteren közölte, hogy az iraki erők Karaja település ellen indulnak, ahonnan egyenes út vezet az Iszlám Állam iraki fellegvárának számító Moszulba, az ország második legnagyobb városába.
Nyugati szakértők feltételezik, hogy a Szíriában és Irakban is területet vesztő Iszlám Állam európai merényletekkel próbálja meg ellensúlyozni harctéri vereségeit. A belga rendőrség értesülése szerint a legnagyobb veszély továbbra is Franciaországot és Belgiumot fenyegeti: egy terroristacsoport két hete indult Szíriából Európába.

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására Szergej Sojgu védelmi miniszter szombaton ­Szíriába utazott, ahol megszemlélte a Hmejmim légitámaszpontot és a környékére telepített Sz–400-as légvédelmi rakétákat, majd Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnökkel tárgyalt. Az oroszok szombaton videokonferenciát tartottak amerikai partnereikkel is. Ezen elsősorban az orosz légierő június 16-i, at-Tanfnál végrehajtott légi csapása került terítékre, ahol az Iszlám Állam ellen is harcoló, az Egyesült Államok által támogatott ellenzéki fegyvereseket vették célba. A Pentagon szerint az orosz repülőgépek azt követően is folytatták légi csapásaikat at-Tanf ellen, hogy az amerikaiak értesítették az orosz erőket, hogy a megtámadott ellenzéki erők a koalíció védelmét élvezik. Ezt azonban Moszkva cáfolja. 

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, az USA elmulasztotta értesíteni őket az ellenzék elhelyezkedéséről. A szóvivő a megbeszélést „konstruktívnak” ítélte, megjegyezve, a két nagyhatalom a jövőben igyekszik jobban összedolgozni, hogy elkerüljék a múlt hetihez hasonló incidenseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.