Falak nélküli Európáért küzdenek

Éjjel ledöntötték, de az önkormányzat helyreállíttatta – a helyi lakosok elégedettek.

Külföldi polgárjogi aktivisták ledöntötték a napokban annak a harmincméternyi betonfalnak az egyik szelvényét, amellyel tavaly júliusban a kassai önkormányzat elzárta a romák lakta Luník lakótelepet a szomszédos Mikovíni utcától. A megmaradt részre pedig piros betűkkel felfestették, hogy „Stop a szegregációnak!”

Ám kedden a önkormányzat kérésére az egyik helyi cég munkásai befalazták a két méter magas rést. Egyúttal ismeretlen tettesek ellen feljelentést tettek, mert nem volt bontási engedélyük – tájékoztatott Miroslav Krajnák hivatalvezető. Érdeklődésünkre Jana Mesárová rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy garázdaság alapos gyanúja miatt nyomoznak.

A kassai fal, mielőtt a helyi cég helyreállította volna
A kassai fal, mielőtt a helyi cég helyreállította volna
korzar.sk

A kelet-szlovákiai megyeszékhelyen megjelenő Korzár munkatársának Miroslav Broz, a csehországi Konexe civil szerveződés vezetője nyilatkozott, és elmondta, hogy lakóhelyén, a kelet-csehországi Ústí nad Labemben három éve húztak fel hasonló falat, de az országos felháborodás miatt néhány héten belül lebontották. Kelet-Szlovákiában immár tizenkét településen követték ezt a rossz példát. – A Wall Free Europe (Falmentes Európa) mozgalomhoz tartozó spanyol, svájci, svéd, cseh és szlovákiai társaimmal mindenhova elmegyünk, és otthagyjuk tiltakozó névjegyünket, mert az etnikai falak földrészünk szégyenfoltjai. Ezeket mielőbb, méghozzá nappal kellene lebontaniuk az illetékes hatóságoknak – nyilatkozta az egyetemista.

Megkeresésünkre Rudolf Bauer, a városkerület polgármestere azt hangoztatta, hogy nem a romák, hanem a bűnözők ellen intézkedtek. – Tavalytól lényegesen csökkent a gépkocsifeltörések, a lopások, a betörések és az éjszakai utcai zaklatások száma. A rendőrök is sokkal hatékonyabban tudják szemmel tartani a környéket – közölte.

Megkérdeztünk több helyi lakost is, akik kivétel nélkül dicsérték az önkormányzat határozott lépését. – A fehér kesztyűben csákányozók odahaza okoskodjanak, ott is van elég gondjuk a romákkal és a bevándorlókkal. Vagy pedig költözzenek ide néhány hétre, utána biztosan megváltozna a világlátásuk! – csattant fel Dudás Mátyás. A betonfalon viszont továbbra is ott virít a Prepácte (Bocsássatok meg) felirat, amelyet tavaly augusztusban, ismeretlenek festettek oda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.