Fakultatív vizitdíj Csehországban

Fakultatív lesz a vizitdíj Csehország egyes részein, miután januárban életbe lép az új egészségügyi szabályozás. A változtatást kritizálják, mert sokba kerül az államnak.

A cseh szocdemek januártól teljesítik az idei megyei választások előtt tett egyik igéretüket.  Ugyanis a regionális önkormányzatok átvállalják a betegek helyett a vizitdíjat – jelentette be David Rath volt egészségügyi miniszter. A baloldali ellenzéki párt szakpolitikusa hozzátette: az illetékes hivatalokra  bízzák, hogy milyen megoldást alkalmaznak.

- Az a lényeg, hogy a beteg ne fizessen –  mondta Rath. Plzen megyében például a páciens befizeti a harminc koronát (háromszáz forint). Erről igazolást kap, majd a másik ablaknál ajándék formájában visszakapja a pénzét. Észak-Morvaországban viszont megkérdezik az illetőt, óhajt-e fizetni. Ha nemmel válaszol, akkor aláíratnak vele egy nyilatkozatot, amelynek alapján a számlát elküldik az illetékes megyei önkormányzatnak, amely a saját költségvetéséből havonta utalja át az elmaradt vizitdíjak teljes összegét. ha akar, akkor viszont fizethet a beteg.

Lapunk megkeresésére Tomás Cikrt, az egészségügyi tárca szóvivője jogilag aggályosnak, szakmai szempontból pedig elhibázottnak minősítette ezeket a változásokat. - A vonatkozó  törvény egyértelművé teszi, hogy a csecsemőkön kívül mindenki köteles fizetni a vizitdíjat. Ha ezt bárki ajándék formájában visszakapja, abból adóznia kell. Ezért januártól szigorú ellenőrzéseket tartunk a rendelőkben és a kórházakban. 

Tomás Julínek miniszter szerint súlyos hiba, hogy a vizitdíj politikai csaták eszköze lett. - Idén ebből a tételből 4,5 milliárd korona bevétellel számolunk, amelyből mintegy kétmilliárdot visszakapnak az idült betegségben szenvedők, a többit az egészségügyi intézményeink korszerűsítésére fordítjuk. Idén például csak a prágai onkológiai központnak 800 millióval többet utaltunk, mint tavaly. Ennek köszönhetően lényegesen több személy rákszűrése vált lehetővé. Ezen kívül a rendelőkben megszűnt a zsúfoltság, így az orvosoknak több idejük jut egy-egy betegre. A fizetős egészségügy beváltotta szakmai elvárásainkat, ezért nagy hiba felborítani a működő rendszert – mondta a tárcavezető.

Csehországban idén januártól harminc korona a vizit-és receptdíj, hatvan korona a kórházi napidíj és kilencbven koronát kell fizetni az éjszakai vagy a munkaszüneti napokon igényelt sürgősségi ellátásért. A cseh szocdemek a megyei választási kampányban azt igérték, hogy eltörlik a vizitdíjat, a hatévesnél fiatalabbak és a nyugdíjasok esetében pedig a kórházi napidíjat is.

Az utóbbi igéretüket az év végéig törvénymódosítással szeretnék valóra váltani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.