Fájdalmas sebeket tép fel az India lánya

Rekedtre vitatkozta a hangját, de nem kíván hallgatni Leslee Udwin. – Engem nem fognak elhallgattatni – nyilatkozta az India’s Daughter (India lánya) alkotója.

A BBC eredetileg március 8-án, a nemzetközi nőnapon akarta bemutatni a megrázó erejű dokumentumfilmet, amelyben Udwin azt a 2012. decemberi esetet dolgozta fel, amikor Újdelhiben hat férfi egy buszban megerőszakolt egy 23 éves orvostanhallgató lányt. A mozgó járműből kihajított áldozat belehalt sérüléseibe.

A nemi erőszak ellen tüntetők Újdelhiben
A nemi erőszak ellen tüntetők Újdelhiben
Mansi Thapliyal / Reuters

A BBC szerdán este műsorra tűzte a filmet, amely ellen több indiai kormányzati politikus felszólalt. Indiában be is tiltották az India’s Daughtert, az újdelhi kormány most azt szeretné elérni, hogy más országok televízióiban se mutassák be. Venkaiah Naidu parlamenti ügyekért felelős miniszter a „hazája rossz hírének keltésére” szőtt nemzetközi összeesküvést emlegetett. Az indiai kormány a többi között a Google-nak és a YouTube-nak is jelezte: jogi ellenlépésekkel kell számolniuk, ha terjesztik e „szégyenteljes filmet” – írta a The Washington Post.

A legnagyobb felhördülést Nagy-Britanniában és a nyugati világban az váltotta ki, hogy Udwin meginterjúvolta a csoportos nemi erőszak egyik börtönben ülő elkövetőjét. A buszt vezető Mukesh Szingh azt nyilatkozta a kamerába, hogy az áldozatnak nem kellett volna ellenállnia. „Ha tűrte volna, hogy a férfiak elvégezzék rajta a dolgukat, akkor nem dobták volna ki mozgó járműből.” Szingh általában lenéző hangon nyilatkozott a nőkről, azok társadalmi helyzetéről.

A börtönben halálos ítéletükre váró elkövetők egyébként teljesen hétköznapi figurák, a nőkkel szembeni előítéletes felfogás a magasabb társadalmi státuszú rétegekre is érvényes. Megszólalnak olyan jogászok, akik szerint a megerőszakolt nők tehetnek arról, ami velük történt, mivel „rossz helyekre mentek” vagy „rosszul, azaz kihívóan viselkedtek”. Az egyik ügyvéd azt mondja, elégetné a lányát, ha megerőszakolnák és ezzel szégyent hozna a családra.

Indiában egyre súlyosabb feszültséget okoznak a nők elleni szexuális erőszakcselekmények, illetve az, hogy rengeteg ilyen gaztett felderítetlen marad, a tettesek megússzák. Udwin filmjéből kiderül: van olyan férfi, aki legalább kétszáz nemi erőszakot követett el, de csak tizenkettőért vonják felelősségre. A problémát jól mutatja, hogy a tehetetlen igazságszolgáltatás helyébe az önbíráskodás lép – gyakran etnikai feszültség „levezetéseként”.

India északkeleti részén több ezer feldühödött ember meglincselt egy bangladesi származású férfit, akit azzal gyanúsítottak, hogy megerőszakolt egy nága etnikumhoz tartozó helyi nőt. A tömeg megrohamozta a rendőrőrsöt, a cellából az utcára vonszolták a 35 éves bangladesit, s ott helyben agyonverték – jelentette a CNN. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.