Fagyba dermedt a fél Egyesült Államok

Szél-hidegérzettel együtt a keleti parton mínusz húsz-harminc, a Közép-Nyugaton mínusz ötven fok is lehet. Utcára ember alig megy ki, de a kereskedők valószínűleg megmenekülnek a hagyományosan szűkös januártól.

Az előrejelzéseknek megfelelően rekordközeli hideggel sújtotta hétfőn az Egyesült Államok keleti partvidékét és a Közép-Nyugatot a sarki örvénnyel érkező hó és fagy. Ilyen hideg ezen a vidéken húsz éve nem volt. Hétfőn Illinois állam legnagyobb városában, Chicagóban zárva maradtak az iskolák, a Voice of America rádió jelentése szerint Chicagóban a hagyományos reggeli csúcs alatt alig lehetett embereket látni az utcákon. A hatóságok minden embert arra szólítanak, hogy lehetőleg maradjon otthon. Indiana állam legtöbb megyéjére olyan figyelmeztetést adtak ki, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok bármelyik pillanatban megtiltsák, hogy az emberek autóba üljenek és az utakon tartózkodjanak. Indianapolisban „vörös” figyelmeztetés van érvényben, amire 1978 óta nem volt példa. Az autóverseny fellegvárában ennek értelmében a segélyszolgálatok és a menedéket keresők kivételével mindenki számára tilos a gépkocsi használata. A munkatársak védelmében sok helyütt nem nyitottak ki a kormányzati és önkormányzati hivatalok sem.

Chicagóhoz hasonlóan egyébként nem mentek iskolába a gyerekek egész Minnesota államban sem. Minneapolisban még a parkokat is bezárták, hogy a városlakókat eltérítsék egy-egy téli séta ötletétől. A hidegbe most ugyanis bele lehet halni: tíz perc elég a szabad levegőn, hogy jelentkezzenek az első fagysérülések. Az amerikai jelentések a „történelmi”, „életveszélyes” jelzőkkel aposztrofált mínuszokkal kapcsolatban rendre a szél-hidegérzet (wind chill) kifejezést használják. Ez alacsonyabb hőmérsékletet jelent a valóban mértnél, erős szélben ugyanis a mínusz két fokot mínusz húsznak is lehet érezni – és könnyen megfagyni. Minneapolisban délben mínusz 26, Chicagóban mínusz 22 foknál állt a hőmérők higanyszála, de délebbre, a tennessee-beli Memphisben is mínusz 9 fok van. New York eközben megússza plusz néggyel, de szél-hidegérzettel együtt még mínusz 21 is lehet.

A múlt heti, átlagosan 60 centiméteres hó után a Közép-Nyugaton vasárnapról hétfőre esett még harminc. Délig az országban 3300 repülőjáratot töröltek a zord időjárási viszonyok miatt, a családok ezrével maradtak áram nélkül: a szolgáltatók szerint Indianában 15 ezer, Illinoisban 6800, de Missoriban is 2200 házban nincs áram. A dél-dakotai farmerek kétségbeesetten próbálják melegen tartani az állataikat, amelyek között hatalmas pusztítást végez a hideg.

Az ítéletidőnek mindezek ellenére előnye is van, a Reuters szerint legalábbis éppen a hideg mentheti meg az amerikai kereskedőket a „szűkös” januártól. Ilyenkor, karácsony után már senki sem vásárol, a boltok már csak arra várnak, hogy mikor tehetik ki a tavaszi árut. Ám most a hideg miatt minden téli holmi elkel: kabátok, sálak, sapkák. A tennessee-i Nashville-ben már vasárnap megrohamozták a boltokat a vásárlók a hidegre készülve.

Egy tűzifát árusító cég szerint az utóbbi napokban sosem látott tömeg kereste meg őket, nem tudnak lépést tartani a kereslettel. Egy ohiói városban, Clintonville-ben egy kisboltot üzemeltető nő úgy nyilatkozott a hírügynökségnek, „letakarították” a polcait. Mindenre volt kereslet: elfogyott a tej, a tojás és a gyümölcslék is. Még chips sem maradt. „Megtizedelték a chipszes polcokat. Mintha mindenki azt tervezné, hogy otthon marad két napra, és csak rágcsálnivalókat eszik” – mondta Janine Dunmyre. A figyelmeztetést egyébként komolyan veszi: már vasárnap eldöntötte, hogy nem engedi iskolába a négy gyermekét. De nem a hó miatt aggódik, hanem amiatt, hogy ha jegesek lesznek a villanyvezetékek, akkor az áram is elmegy.

Hóeltakarítás az Illinois állambeli Barringtonban
Barrington, 2014. január 3. Havat takarít munkagépével egy férfi az Illinois állambeli Barringtonban 2014. január 2-án. Az Egyesült Államok északkeleti államaiban több mint 30 centiméternyi hullott. New England és New York kormányzói szükségállapotot hirdettek a hóviharok miatt. (MTI/AP/Bob Chwedyk)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.