Facebookon vadászná le a fenevadakat a világcsendőrség

A közösségi oldalakat működtető cégeket - egyebek között a Facebookot és a Twittert - is bevonná a dzsihadista terroristák elleni küzdelembe az ENSZ Terrorellenes Bizottsága, amely kétnapos konferenciát tartott Madridban 70 ország minisztereinek és szakértőinek közreműködésével.

A kedden lezárult tanácskozás fő célkitűzése volt megoldást keresni arra a problémára, hogy a nyugati országokból egyre többen csatlakoznak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezethez és utaznak a konfliktuszónákba, hogy soraiban harcoljanak. A konferencián bemutatott adatok szerint ezt eddig már mintegy 30 ezer ember tette meg.

A szervezet propagandája elsősorban az internetes közösségi oldalakon terjed, a szakértők szerint a Twitteren mintegy 46 ezer ilyen tartalmú bejegyzés található.

"A telekommunikáció látványos fejlődése, a közösségi oldalak jelentős használata (...) növelte a terrorista csoportok toborzási képességét" - fogalmazott Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy ez globális jelenség, amely globális választ kíván, ennek érdekében pedig el kell mélyíteni az együttműködést az országok között.

Mint mondta, a terroristákkal szemben nem működik a párbeszéd, de elhatározással és egységes fellépéssel le lehet győzni e "fenevadakat".

José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter megismételte, hogy szerinte szükség van egy, kizárólag terrorcselekményekkel foglalkozó nemzetközi büntetőtörvényszék létrehozására és bejelentette, hogy októberre elkészítik az erről szóló határozat-tervezetet, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kívánnak terjeszteni.

Jean-Paul Laborde, a Terrorellenes Bizottság vezetője üdvözölte a bíróság létrehozásának javaslatát, és sürgette az utasok egységes nyilvántartásának bevezetését is. A szakember szerint gyors megoldásokra van szükség, és a közösségi oldalakat működtető cégek mellett a magánszektort, illetve a civil társadalmat is be kell vonni ebbe a "küzdelembe".

A spanyol kormány a konferencián közzétette, hogy állampolgárai közül eddig 126-an álltak be az IÁ tagjai közé, közülük 25-en meghaltak a harcokban, 25-en pedig hazatértek. Dzsihadista terrorizmussal összefüggésben elkövetett bűncselekmények miatt összesen 80-an vannak börtönben Spanyolországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.