Ezt nektek! Merkel kihívója bemutat

Okos dolog középső ujjat mutatni egy választási kampány közepén? Merkel kihívója most leteszteli.

Németország egyik legnagyobb és legtekintélyesebb napilapjának van egy furcsa interjúsorozata. Az a címe, hogy "most ne mondjon semmit!" A lap újságírója felteszi a kérdéseket, amelyekre az alany pusztán mimikával és gesztusokkal felelhet, ezt pedig a fotóriporter rögzíti. A baloldalinak elkönyvelt Süddeutsche Zeitung magazinja a német választások előtti utolsó számában Peer Steinbrück szociáldemokrata kancellárjelöltet kérdezte ki pusztán fényképek segítségével. És a cikk erősebb lett, mint várták.

"Baki-Peer, Problémás Peer, Peerlusconi – Önnek aztán nem kell aggódnia, hogy nem kap elég kedves becenevet, nem igaz?" – hangzott a kérdés, mire a kancellárjelölt felmutatta a középső ujját. (Németül a Bär, mint medve/maci nagyon hasonlít a Peer helyes kiejtésére, így a becenevekben egy adag lekicsinyítés is benne van.)

Peer Steinbrück válasza a Süddeutsche Zeitung néma interjújában

A lap leírása szerint a szociáldemokrata listavezető sajtósa először le akarta tiltani az obszcén mozdulatról készült fotót, de maga Steinbrück beleegyezett: "jó lesz az úgy". Később már a sajtós sem emlékezett arra, hogy kifogást emelt volna. Így a Süddeutsche pénteken megjelenő magazinjának szerkesztői rögtön a címlapra tették a gesztust.

Jellemző Peer Steinbrückre, hogy a bakijait firtató kérdésekre szállít újabb bakit. A Merkellel szövetségben kormányzó liberálisok már tele is kürtölték a sajtót, hogy aki ilyen gesztusokat tesz, az egyszerűen nem lehet kancellár, mert mit sem ért abból a hivatásból. A szociáldemokraták azonban jelöltjük mögött állnak. A pár héttel korábban készült interjú során Steinbrück nem a német választóknak, csak az őt állandóan gúnyoló újságíróknak fejezte ki félreérthetetlenül véleményét.

Steinbrück csapata a jelek szerint valóban büszke a provokációra. A jelölt Twitter-csatornáján tegnap azzal a kommentárral jelent meg a fotó: "A tömör igazsághoz nem mindig kellenek szavak". Valóban lehet benne tudatosság, hogy Steinbrück elhagyta a biztonságos kampányközeget. Angela Merkel sziklaszilárdan vezet egy álmosító és tartalmatlan küzdelemben.

A kancellár egyetlen ígérete saját hatalmon maradása, és ezért bármivel és bárkivel óvatosan egyetért. Steinbrück ezzel a gesztussal végleg az anti-Merkel szerepét vette fel. Győzelemhez nehezen lesz ez elég Németország magasan legkedveltebb politikusával szemben, de azért néhány százalék plusz benne lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.