Ezrek tüntettek a székely autonómiáért

- Nem az a lényeg, hogy hányan vesznek részt egy ilyen megmozduláson, hanem hogy sikerült egy legitim érdek mellé felsorakoztatni valamennyi erdélyi magyar szervezet képviselőjét – nyilatkozta Izsák Balázs a Népszabadságnak a Székely Szabadság Napja címmel meghirdetett vasárnapi marosvásárhelyi autonómia-tüntetés kapcsán. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke hozzátette: demobilizálódtak a magyarok.

Az az alacsony részvétellel kapcsolatos félelmek végül nem igazolódtak be: több ezren gyűltek össze a marosvásárhelyi Postaréten, ahol 1852-ben kivégezték az osztrák-magyar monarchia ellen fellázadt székely vezéreket. Az ünnepi beszédek után a tömeg a Maros megyei prefektúra elé vonult, ahol egy tíztagú delegáció a miniszterelnöknek címzett petíciót nyújtott át. – A mi célunk az, hogy kinyilvánítsuk a székelyek autonómia iránti igényét. Ilyen összefogásra pedig nem volt példa eddig, leszámítva a rendszerváltás utáni első éveket, amikor még nem indult meg az erdélyi magyar politika polarizálódása – hangsúlyozta az SZNT elnöke.

A szervezők eredetileg minimum tízezer főt vártak, de pár nappal a rendezvény előtt már csak öt- és tízezer közötti résztvevőről beszéltek. Közben megjelentek az aggódó hangok is: ha túl kevesen lesznek, a rendezvény az eredeti céllal ellentétes eredményt érhet el.

A társszervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) 30 autóbusz indítását tervezte országszerte (mintegy 1500 fővel), valamint nyolc-tízezer röplapot szórt szét Marosvásárhelyen – tudtuk meg Lázár Balázstól, akit területi megbízottként mutattak be az EMNT Maros megyei irodájában. Részvételre buzdított Szász Jenő korábbi alakulata, a Magyar Polgári Párt (MPP) is. A tüntetők számottevő része autóbuszokon Háromszékről érkezett, ahol valamennyi magyar szervezet részt vett a szervezésben, köztük a legnagyobb erdélyi magyar szervezet, az RMDSZ is.

A romániai magyarság parlamenti képviseletét egyedül biztosító szövetség országos vezetése ugyan bejelentette, hogy nem akar a Budapestről támogatott két versenypárt „utánfutója” lenni, de a helyi szervezeteknek nem tiltotta meg a részvételt az autonómia-tüntetésen. Ennek megfelelően a Kovászna megyei és a sepsiszentgyörgyi városi RMDSZ-szervezet a szervezésben is részt vett, Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke pedig szombaton közölte, hogy maga is jelen lesz a Székely Szabadság Napján, mert így döntöttek a választói a Facebook-on indított szavazáson.

Az autonómia-tüntetést fokozott óvintézkedések előzték meg, Marosvásárhelyen ugyanis még eleven él az 1990-es véres etnikai konfliktus, a „fekete március” emléke. A város egyes útjait lezártak, illetve megerősítették a nemzetiségek kulturális intézményeinek a védelmét. A hatóságok nyugalomra intették a lakosságot, és kérték, hogy ne engedjenek az esetleges provokációknak. Korábban felröppentek hírek szélsőséges szervezetek esetleges ellentüntetéséről, de ezeket maguk az érintettek cáfolták.

– Ez egy szokványos vasárnap, nem számítunk rendbontásra vagy ellentüntetésre – tájékoztatott a Maros megyei prefektúra ügyeletese. Calin Liviu Sara ügyvezető igazgató hozzátette: a tüntetők üzenetét természetesen átveszik és továbbítják a kormánynak. A petíciót Corneliu Grosu prefektus szerdán személyesen adja át Victor Ponta miniszterelnöknek.

Izsák Balázs szerint függetlenül attól, hogy hányan mentek el Marosvásárhelyre, minden egyes székely akarja az autonómiát. Különösen fontosnak nevezte, hogy a marosvásárhelyivel párhuzamosan Magyarországon és szerte a nagyvilágban többfelé szimpátiatüntetéseket szerveztek. Majd hozzátette: „úgy tudunk valami pártok fölöttivé tenni, ha mindenki részt vesz. Remélem, hogy jövőre többen leszünk”.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi autonómiatüntetésen 2013. március 10-én
Marosvásárhely, 2013. március 10. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke (j3) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke (j) a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi autonómiatüntetésen 2013. március 10-én. MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.