Ezrek tüntettek a marokkói demokráciáért

Rabatban, Tangerben és Casablancában is a nagyobb demokráciát, jobb életkörülményeket és mélyebb politikai reformokat követeltek a Február 20. Mozgalom felhívására.

Akárcsak egy héttel ezelőtt, a megmozdulások most is békésen zajlottak. Casablancában nyolcezer ember vonult az utcákra "nagyobb demokráciát és a javak egyenlő elosztását" követelve. A fővárosban, Rabatban ugyancsak ezrek - köztük iszlamisták is - tüntettek a Bab El Had téren, a városközpontban. Mellettük royalisták szerveztek néhány tucat fős ellentüntetést VI. Mohamed király reformjai és  hónap elején a változásokról megtartott népszavazás döntéseinek védelmében.

A július elsején tartott népszavazáson magas részvételi arány mellett a szavazók 98,5 százaléka voksolt VI. Mohamed király javaslataira. A módosított alkotmány alapján a jövőben a kormányfő abból a politikai pártból kerül majd ki, amely megnyerte a választást, s nem az uralkodó fogja kijelölni a mindenkori miniszterelnököt. A király emellett bizonyos jogköröket átruház a miniszterelnökre, aki feloszlathatja a képviselőházat, ami eddig a király kizárólagos joga volt. A kormányfő javaslatot tehet a kormány tagjaira, illetve leválthatja őket. VI. Mohamed emellett független igazságszolgáltatás megteremtését ígérte. Ugyanakkor a mindenkori király továbbra is jelen lesz a politika összes területén. Egyebek között felügyeli a hadsereget és a vallási ügyeket.

Az iszlám kalifátus létrehozására törekvő, és a világi baloldali ellenzékieket egyaránt tömörítő  Február 20. Mozgalom a referendum bojkottjára szólította fel híveit, mert szerinte a reformjavaslatok nem voltak eléggé mélyrehatóak, és nem teremtik meg a valóban alkotmányos monarchia bevezetésének a lehetőségét.

A 32 milliós észak-afrikai országban - az arab világ más államaihoz hasonlóan - az év eleje óta tüntetések sorozata zajlott le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.