Ezrek tüntettek az orosz katonai szerződés ellen

A grúziai ellenzék tart a terület fokozatos annektálásától, ezért ellenzi az oroszok és a szakadárok közötti katonai együttműködést. 
Több ezer ember vonult szombaton a grúz főváros, Tbiliszi utcáin, hogy tiltakozzanak a katonai megállapodás ellen, melyet Oroszország és a szakadár Abházia készül aláírni. A tüntetést az egykori elnök, Mihail Szaakasvili pártja, az ellenzéki Egységes Nemzeti Mozgalom szervezte.

A tömörülés attól tart, hogy a katonai együttműködésről szóló megállapodás olyan közös katonai erőt hozhat létre Abháziában, ami a terület fokozatos orosz bekebelezéséhez vezethet.

Az AP hírügynökség szerint  a grúzok a nemzetközi közösség számára szeretnének üzenni, akik figyelme most inkább Ukrajnára terelődik. A szervezők szerint a demonstráció politikamentes. Az ország miniszterelnöke, Irakli Garibashvili ennek ellenére provokációként tekint az eseményre.

Oroszország és Grúzia között kisebb háború zajlott 2008 augusztásában a szakadár Abháziáért és Dél-Oszétiáért. A területek függetlenségét Moszkva elismerte, de a nyugati országok még mindig Grúzia részeként tekintenek rájuk.

Tbiliszi a katonai konfliktus után megszakította kapcsolatait Moszkvával, és mindkét régióra megszállt területként tekint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.