Ezrek készek az átkelésre a halálon át

Továbbra is mintegy négyszáz embert keresnek a Földközi-tengeren, miután Líbiából Olaszországba tartó hajójuk 550 afrikai menekülttel a fedélzeten felborult hétfőn – közölte szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).
Az olasz hatóságoknak eddig 144 embert sikerült megmenteni nagy nehézségek árán, ugyanis az embercsempészek tüzet nyitottak a parti őrség tagjaira.
Menekültek szerdán Palermo kikötőjében
Guglielmo Mangiapane / Reuters

A BBC tudósítása szerint jelenleg is kritikus a helyzet az olasz partoknál. Hivatalos források úgy tudják, hogy a kedvező időjárás miatt a héten több menekülteket szállító hajó is megkísérli az átkelést. Az olasz belügyminisztérium már megkezdte a felkészülést, hogy minden érkezőt el tudjanak helyezni.

Az olasz hatóságok az elmúlt hónapokban mintegy tízezer embert mentettek ki a tengerből, ám az év eleje óta mintegy félezren vesztek oda az átkelés során. A helyzet azóta vált kritikussá, mióta az olasz kormány kénytelen volt leállítani a Mare Nostrum kereső-mentő missziót, amelyet az EU – kevésbé hatékony – határrendészeti művelete váltott fel. Számos uniós tagország érvel azzal, hogy a kereső-mentő akciók a veszélyes út megtételére ösztönzik a menekülteket, ám az idei adatok már megcáfolták e feltételezést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.