Ezért szúrhatta ki Szerbiát az Iszlám Állam

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója adhatott alapot arra, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet feltételezett tagjai a szervezet első balkáni célpontjaként jelölték meg Szerbiát.
A szakértő az M1 aktuális csatornán szerdán arról beszélt: az ilyen fenyegetést mindig érdemes komolyan venni, amíg ki nem derül, hogy nem igaz. Hozzátette: az Iszlám Állam jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy Európára nagy csapást mérjen, de meghatározott akciókkal felhívhatja magára a figyelmet.

Ugyanakkor kiemelte, húsz évvel a srebrenicai mészárlás után is – amely, mint fogalmazott, mostanáig sem lett "tisztességesen" feltárva – "dolgozik a bosszú".

A szakértő kitért arra is: az Iszlám Állam azt látja, hogy Európa megosztott, "nem tud mit kezdeni a migránsokkal", és nincs abban a helyzetben, hogy szárazföldi erőkkel szétverje a terrorszervezetet Szíriában és Irakban.

Szerdán a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) honlapján számolt be arról, hogy olyan videofelvételt jelentettek meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet feltételezett tagjai, amelyben Szerbiát a Balkán központjaként és a szervezet célpontjaként jelölték meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.