Ezért mondhatott le az EBESZ ukrajnai különmegbízottja

Heidi Tagliavini vasárnap jelentette be távozását. Az orosz lapok tudni vélik, mi állhatott a lemondás hátterében. 
A minszki megállapodások végrehajtása zsákutcába jutott, ezért mondhatott le az EBESZ ukrajnai különmegbízottja.

A hétfői újságokban megjelent kommentárok abban is egyetértenek, hogy a Donyec-medencei fegyveres szembenállás kiéleződésével és az újabb háború elkerülhetetlenségével állhat kapcsolatban Heidi Tagliavini vasárnap bejelentett távozása.

A Kommerszant című politikai-gazdasági napilap jelképesnek tartja, hogy éppen egy évvel Tagliavini kinevezése után történt a bejelentés. A tapasztalt svájci diplomatához nagy reményeket fűztek, és mind a Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök, mind pedig a szakadároknak az összekötő csoporthoz delegált képviselője, Denisz Pusilin sajnálattal vette tudomásul az EBESZ különmegbízottjának lemondását.

Arkagyij Mosesz, a Finn Nemzetközi Kapcsolatok Intézete orosz programjának igazgatója a Kommerszantnak kifejtette: a Nyugat a Donyec-medencében találta magát hosszú évek óta először szembe azzal, hogy a nemzetközi közvetítők minden igyekezete ellenére nem sikerül elérnie a konfliktus befagyasztását. A szakértő szerint Tagliavini távozása újabb közvetlen jele annak, hogy Délkelet-Ukrajnában növekszik a lehetősége az újabb átfogó katonai műveleteknek, amelyek tönkretehetik a februárban, Minszkben elfogadott egyezményeket.

Tagliavini elfáradhatott attól, hogy a hatalmas erőfeszítések ellenére a politikai rendezés zsákutcába jutott - vélekedett a Vedomosztyi című orosz napilapnak nyilatkozva Jarabik Balázs, a moszkvai Carnegie Központ Nemzetközi Békéért Alapítványának munkatársa. A szakértő rámutatott, hogy az ukrán vezetés elégedetlen a minszki megállapodásokkal, amelyeket addig nem hajlandó végrehajtani, amíg nem szerzi vissza az egész Donyec-medencét. Kijevben el sem tudják képzelni, hogy a szeparatistákkal vitassák meg a politikai reformokat és a gazdasági kérdéseket. Jarabik szerint Ukrajna az EBESZ-szel sem elégedett. Az ukránok azt akarják, hogy Nyugaton csak nekik higgyenek, miközben az EBESZ-misszió nagyon is semlegesen viselkedett - tette hozzá.

A Novaja Izvesztyija cím orosz lap nagyon rossz jelnek tartja, hogy Tagliavini lemondása a G7-es csoport csúcstalálkozója előtt történt, amelyen egyebek között az Oroszország elleni szankciókat vitatják meg.

Volodimir Horbacs, az ukrán Euro-atlanti Együttműködési Intézet szakértője összefüggést lát az EBESZ-különmegbízott lemondása és a minszki összekötő csoportban működő orosz nagykövet múlt keddi kivonulása, a délkelet-ukrajnai Mariupol közeli Marjinka település és az ukrán állások elleni támadás megindítása, valamint a Kreml azon vádaskodása között, hogy Kijev megsérti a minszki megállapodásokat. A szakember a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilapnak azt mondta, hogy mindez egy orosz forgatókönyv megvalósítására irányuló törekvést jelez. Szerinte Moszkva újabb minszki megállapodást akar.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.