Menekültsors: ezerháromszáz szülő nélküli gyermek

Szerbiában egyelőre nem keltett különösebb aggodalmat az az elképzelés, hogy Magyarország a menekültáradat megfékezésére határzárat hozna létre a két ország között. A szerb sajtóban csupán „ellentmondásosnak” nevezett tervre Ivica Dacsics külügyminiszter mindössze annyit reagált: Szerbia egyedül nem képes megoldani a menekültproblémát, ehhez európai összefogásra van szükség.

A migrációval foglalkozó uniós ügynökség, a Frontex minapi jelentése szerint a Nyugat-Balkán térségében tavaly 65 százalékkal emelkedett meg az illegális határátlépők száma, és a Magyarországra belépő migránsok kétharmada Szerbiából érkezett. A Görögország felől Macedónián át Szerbia, majd Magyarország felé tartó – a tengerinél olcsóbb és biztonságosabb – szárazföldi útvonal azután lett különösen népszerű, hogy Bulgária 33 kilométeres szögesdrótot vont a török határon, és Görögország is megerősítette határőrségét, valamint drasztikusan szigorította az illegális bevándorlókkal szembeni intézkedéseit. A keletről érkező menekültek másik kedvelt útvonala Görögországból Albánián és Montenegrón át vezet Horvátországba vagy Szerbiába.

Ötödik éve folyamatosan érkeznek Pakisztánból, Afganisztánból, Líbiából, Szíriából és más keleti országokból a bevándorlók Szerbiába, ahol a becslések szerint jelenleg 30 ezer migráns van. A két állandó és négy ideiglenes befogadóközpontban nagyjából 700 embernek van hely, a többiek a szabad ég alatt vagy elhagyatott épületekben, tanyákon húzzák meg magukat. 2008-ban még csupán 77-en kértek menedékjogot Szerbiában, a határrendészet adatai szerint tavaly már 16 ezer kérelmet vettek át. Idén csupán májusban ötezer migránst regisztráltak a macedón határon.

Az illegális határátlépők a lebukás után általában menekültstátust kérnek Szerbiában. Őket a Banja Koviljacsa-i menekültközpontba irányítják, de a legtöbbjük folytatja útját észak felé. Banja Koviljacsán van egyébként Szerbia legrégebbi menekültközpontja, befogadóképessége alig száz fő. Itt hét év alatt 2400 menekült fordult meg, de ennél sokkal többen vannak azok, akik illegálisan, embertelen körülmények között, orvosi ellátás nélkül élnek az 5500 lelkes településen. Jelenleg 2500-ra becsülik a számukat.

Megdöbbentő adat, hogy az év eleje óta több mint háromezer – közülük nagyjából 1300 szülői kíséret nélküli – gyermek kért menekültstátuszt Szerbiában. Arról nincs megbízható hír, hogy hány gyermek tartózkodik az országban vagy utazik át rajta illegálisan, de Rados Gyurovics, a menekültstátust kérőket segítő központ igazgatója szerint a legtöbb gyermek sajnos soha nem kerül menekültközpontba, és egyszerűen „elveszik a statisztikákban”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.