Ezer menekültet befogad a bécsi katolikus egyházmegye

Legalább ezer helyet biztosít a bécsi katolikus egyházmegye az Ausztriába érkező menekültek elszállásolására – jelentette be Christoph Schönborn bíboros, az osztrák katolikus egyház feje, egyúttal a bécsi vallási körzet vezetője az osztrák televízióban.
A főpap személyesen is jó példával kíván elöl járni, a Bécs szívében, a Stephansplatzon lévő bíborosi épületben is lakások épülnek. Schönborn elmondta, hogy a Caritas segélyszervezettel együtt a katolikus egyház máris a legnagyobb privát lakástulajdonos Ausztriában, de a lakóterületek további növelésére is hajlandó. Bár az egyházfőnek nincs rendelkezési joga a plébániák, a kolostorok fölött, Schönborn sürgette a többi egyházi vezetőt, hogy a múlt heti rettenetes menekülttragédia nyomán, amely az A4-es autópályán 71 ember halálát okozta, bővítsék befogadókapacitásukat, mutassanak keresztényi irgalmat az otthonaikból elűzött emberekkel szemben.

Az osztrák katolikus egyházat az elmúlt hetekben súlyos kritikával illette a közvélemény, még a koalíciós kormányban lévő kereszténydemokrata Osztrák Néppárt is a bírálókhoz csatlakozott, hogy a papság elzárkózik a menekültek befogadása elől, szigorú építészeti előírásokra hivatkozva bezárja szobáit. Az ÖVP illetékese szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a katolikus papok száma, megritkultak a kolostorok, nyilvánvaló, hogy az ideiglenes befogadáshoz bőven rendelkeznek lakóterülettel.

Az erősödő kritikákra először a burgenlandi egyházmegye reagált, amely az év végéig 200 menekült befogadására tett már júliusban ígéretet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.