„Ezeket helyre kell tenni!”

Szinte tapintható a feszültség a székelyföldi Kézdiszentléleken (Sanzieni), ahol augusztus 10-én egy motoros baleset, majd az ezt követő verekedés felszínre hozta a magyarok és a romák közötti évtizedes ellentéteket.

A négy és fél ezer lelket számláló községben a 2011-es népszámláláson hatan vallották magukat romának, de a település Csíkszereda felőli kijáratánál, a három tucat házból álló „cigánysoron” több százan élnek.

Baliga Csaba nem akar búcsújáró helyet, mint Olaszliszkán
Baliga Csaba nem akar búcsújáró helyet, mint Olaszliszkán
A szerző felvétele

Rózsi néni az első a soron, akinek magyar szomszédja van. A házuk előtt próbált átkelni az ominózus augusztus 10-i napon az a tizenegy éves kislány – szabálytalanul, mint a beszámolók hangsúlyozzák –, akit a feltehetően nagy sebességgel érkező motoros elgázolt. (Gyalogátkelő kilométerekre nincs.) A megsérült kislány rokonsága megvert és megkéselt egy másik motorost, aki segítséget nyújtani állt meg.

A magyarok gyanítják, hogy az első motoros valójában nem a balesetben halt meg, hanem megölték. Az esetet a halálos kimenetelű olaszliszkai lincseléssel állítják párhuzamba. Az előzményekhez tartozik, hogy 2009-ben egy kézdivásárhelyi fiatalember halálra gázolt Kézdiszentléleken négy romát, további hármat pedig megsebesített, de megúszta felfüggesztett börtönnel. Ezúttal egy férfi t előzetes letartóztatásba helyeztek, de a helybeliek szerint a valódi késelőket rejtegetik.

A közhangulatot jelzi, hogy Finta Csaba családorvos a témában összehívott falugyűlésen a szívére tett kézzel, tapsvihar közepette jelentette ki: romát addig nem lát el, amíg ki nem adják a tetteseket. A baleset kapcsán előkerültek a két közösség viszonyát régóta mérgező ellentétek. „Minden télen eltüzelik a hátsó kapunkat, a terményeinket leszedik. Hitler kéne ide” – mondta egy idősebb férfi. A baleset helyszíne közelében lakó idős hölgy elmesélte, hogy beverték az ablakát, miután megtiltotta a romáknak, hogy istállót építsenek a telkén.

„Ez harminc éve így megy” – vázolta az állapotokat egy fiatalember. Ahogy a többiek, a nevét ő sem árulta el. A fejlemények a feszültségek további éleződése felé mutatnak. A hét közepén a településre érkezett a gój motorosok küldöttsége, hogy „megoszsza a helyi hatóságokkal az Olaszliszkán szerzett tapasztalatait”. A megoldás: térfigyelő kamerákat szerelnek fel, augusztus 10-ét pedig gyásznappá nyilvánítják.

– Kopjafát fogunk felállítani, ahol a motorosok mindig emlékeztetni fogják azon személyeket, akik törzsi szokás szerint lincselnek – ismertette a községházán folytatott tárgyalások eredményét a baleset helyszínén tartott megemlékezésen Mészáros Imre, a Gój Motoros Egyesület elnöke. A harminc motoros és százötven helybéli részvételével lezajlott „békés gyertyagyújtást” legalább kétszáz csendőr biztosította.

– Tudják meg a cigányok is, hogy hol a helyük! – harsogta felszólalásában az erdélyiek ausztriai szervezetét képviselő Baliga Csaba. – Mi nem búcsújáró helyet akarunk, mint Olaszliszkán. Itt a piros vonalat meg kell húzni, ezeket helyre kell tenni – közölte a romák házai felé mutogatva.

– Olaszliszkán eredményt értünk el, azok a cigányok már nincsenek ott – egészítette ki Mészáros. Korábban elkaptuk, amint erdélyi motoros kollégáját biztosította: ha a kopjafához évente eljön egy-kétezer motoros, „ezek” eltűnnek innen. A 2009-es balesetben Goga Hajnal a családja három tagját, köztük kiskorú fiát vesztette el. Most két életben maradt gyermekét félti a motorosok bosszújától. Ezt még délelőtt mondta lapunknak, a délutáni megemlékezés közeledtével a cigánysor teljesen kiürült. Hiába hangsúlyozták a szervezők, hogy senkit sem akarnak megfélemlíteni.

Kézdiszentlélek, 2014. augusztus

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.