Ez lenne a válság? Kínában nőtt a dollármilliárdosok száma

A pénzügyi válság ellenére a kínai szupergazdagok tábora tovább gyarapodott az elmúlt esztendőben, az amerikai dollárban számolt milliárdos vagyonnal rendelkező kínaiak száma 101-ről 130-ra nőtt.

Ez azt jelenti, hogy a milliárdosok tekintetében Kína ma második helyen áll a világon, csak az Egyesült Államok előzi meg, ahol 359 él ebből a fajtából.

A most közzétett 2009 Hurun Rich List, amely az ezer leggazdagabb kínait sorolja fel, azt mutatja, hogy a listán szereplő kínaiak átlagos vagyona 30 százalékkal nőtt az elmúlt 12 hónapban és elérte az 571 millió dollárt. A legfőbb hajtóerőt az urbanizáció szolgáltatta, mivel a felsorolt személyek mintegy 23 százaléka az ingatlanpiacon szerezte vagyonát" - mutatott rá Rupert Hoogewerf, aki összeállította a listát. Idén az első tíz helyezett közül heten újak voltak, akik főleg a bányaiparban és az ingatlanpiacon tevékenykedtek.

A jelentés kiemelte Warren Buffett amerikai üzletember szerepét: az általa eszközölt beruházások eredményeként ötszörösére nőtt az elektromos meghajtású autókat és akkumulátorokat gyártó BYD Co. részvényének árfolyama, ez magyarázta, hogy a cég elnöke, Wang Chuanfu a lista élére került. 5,1 milliárd dolláros vagyonával. Wang a tavalyi 102-ik helyről ugrott az elsőre. A tavalyi listavezető, Huang Guangyu a 17. helyre esett vissza: a Gome Electrical Appliances Holding korábbi elnöke ellen pénzügyi szabálytalanságok gyanúja merült fel és vizsgálat folyik ellene.

A teljes cikk a Globusz.net-en >>>>>

 

A Louis Vuitton egyik üzlete Kínában. Self-made women
A woman exits the Louis Vuitton shop on New Bond Street, renowned for its jewellery and designer retailers, in London August 24, 2009. Gloom-defying shoppers from China are flocking to the luxury stores of London's West End, outspending Arab royalty, replacing Russia's departing super-rich and lifting spirits after nine months of recession. Data from tax rebate companies suggests Chinese tourists are spending three to four times more than a year ago in London's chic shopping districts. Picture taken August 24, 2009. To match feature BRITAIN-LUXURY/CHINA REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN BUSINESS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.